Näin kevään tulo vaikuttaa sähkönkulutukseen

Suomalaiskodeissa kulutetaan eniten sähköä tammi-maaliskuussa. Alkuvuodesta käytetäänkin kolmannes koko vuoden aikana kulutetusta sähköstä. Talven kääntyminen kevääksi tuo tähän kuitenkin helpotusta, sillä kevät pudottaa kulutusta jonkin verran.

Vuoden ensimmäiset kuukaudet ovat kovaa sähkönkulutuksen aikaa. Kun talvi vaihtuu kevääksi, putoaa kulutus noin viisitoista prosenttia. Vuodenajan vaihtuminen onkin hyvä aika tarkistaa sekä sähkön hintataso että kodin sähkösopimus.

Sähkön hinta ei ole juurikaan muuttunut syksyn jälkeen, vaan se on pysytellyt maltillisella tasolla. Kevään hintoja on kuitenkin vaikea ennustaa, sillä niihin vaikuttavat muun muassa taloudelliset näkymät, teollisuuden kapasiteetit sekä ydinvoimaloiden käyttöaste. Hinnankorotuspaineita ei kuitenkaan ole näkyvissä.

Myös sää vaikuttaa hintatasoon. Paljon sähköä kuluttavissa kodeissa kannattaakin nyt toivoa, että kesästä tulisi lämmin ja sateinen – silloin sähkön hinnat pysyvät helposti hallinnassa.

– Lämmin sää vähentää kulutusta ja laskee hintoja. Sateita puolestaan tarvitaan paljon, sillä vesisähkön tuotantoaltaissa on nyt vähemmän vettä kuin yleensä. Runsaat sateet ja sulavasta lumesta kertyvä vesi täyttävät altaita ja hinnat pysyvät alhaalla, kertoo tuotespesialisti Peter Strandberg Vattenfallilta.

– Jos keväästä tulee kylmä ja kuiva, sähkön hinta voi hypätä rajustikin. Pohjoismaissa ollaan hyvin riippuvaisia vesisähköntuotannosta.

Millainen sähkösopimus kannattaa?

Jos kotona ei ole määräaikaista, voimassa olevaa sähkösopimusta, nyt voisi olla otollinen hetki tarkistaa sopimus. Sähkön hintavaihtelut tuntuvat eniten pörssisopimuksissa, jotka ovat suoraan sidoksissa sähkön pörssihintaan. Pörssihintojen ennakoidaan pysyvän alhaisina kevään aikana, joten riskinottajalle pörssisopimus on hyvä sopimusvaihtoehto.

– Määräaikaisiin sopimuksiin hintojen heittely ei vaikuta, sillä sama hinta on voimassa koko sopimuskauden. Hinnat ovat nyt niin alhaalla, että myös määräaikainen sopimus tulee edulliseksi, Strandberg neuvoo.

Näin pienennät sähkönkulutusta

Koska lämmitys- ja valaistustarve vähentyy kevään tullen, pienenee sähkönkulutus melkein automaattisesti. Sähköä ei silti kannata ryhtyä tuhlailemaan miten sattuu. Päinvastoin – kevätsiivouksen yhteydessä kannattaa kokeilla helppoja sähkönsäästöjippoja.

– Pakastin on hyvä sulattaa nyt, kun on vielä pakkasta, sillä pakastimen paksu huurrekerros lisää sähkönkulutusta. Myös ikkunat kannattaa pestä säiden salliessa, sillä lika estää valon ja lämmön pääsyn ikkunoiden läpi. Ikkunan likaisuus voi viedä päivänvalon tehosta jopa 40 prosenttia, Strandberg varoittaa.


LUE MYÖS:


Hannakaisa Taskinen / Jokakoti.fi

Lähde: Deski

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat