Mainos

Näin kaatuu Eiffel: Isis jyrää al-Qaidan mediapropagandallaan – videot teloituksista tv-tuottajien työtä

0:57

Isis on tullut tunnetuksi ammattimaisesti tehdyistä videoista, joissa teloituksetkin tapahtuvat tv-tuottajan opastuksella.

Isis on videoissaan ja muussa mediatuotannossaan aivan toisella tasolla kuin esimerkiksi Osama bin Ladenin aikainen al-Qaida, jolloin videoissa esiintyi lähinnä bin Laden uhkaavine sanomisineen.

Uusin Isisin video on eilen julkaistu "Paris s'est effondré" (Pariisi on romahtanut). Siihen on muun muassa editoitu Hollywood-elokuvasta The Rise of Cobra Eiffel-tornin sortuminen Seineen.

Ammattimaisesti tuotettu propaganda-video sisältää uutiskuvaa Pariisista sekä kahden hyvin ranskaa puhuvan Isis-sotilaan monologin, joissa he ylistävät "veljien" tekemiä iskuja ja rohkaisevat kaikkia "ranskalaisia veljiä ja veljiä maailmalla tekemään saman asian". - Katso näyte videosta sivun ylälaidasta.

Massiivinen mediakoneisto

Isisin tv-, radio- ja nettijulkaisujen tuotantotahti on valtava. Brittiläisen Quilliam Groupin analyytikon Charlie Winterin mukaan Isisillä on 36 mediatoimistoa, jotka ovat Syyrian Raqqassa olevan Isisin mediayksikön alaisuudessa. Isisin valtaamien alueiden lisäksi mediatoimistoja on muun muassa Libyassa, Afganistanissa ja Länsi-Afrikassa.

Isisin julkaisemat videot ja muut mediamateriaalit ovat hyvin suunniteltuja ja työntekijät hyvin palkattuja. Washington Post -lehti pääsi haastattelemaan Marokkoon paenneita Isisin mediayksiköiden entisiä työntekijöitä. Lehden haastatteleman kuvaajan Abu Hajerin mukaan Isisin videokuvaajat saavat noin 700 dollaria kuukaudessa, mikä on seitsenkertainen summa verrattuna tavallisen sotilaan palkkaan. Lisäksi videokuvaajan etuihin kuuluu ilmainen ruoka, vaatteet ja laitteet. Myöskään veroja ei tarvitse maksaa vaikka Isis on hyvin hanakka verottamaan kaikkia mahdollisia tuloja.

Isisin videot suunniteltu tarkasti

Al-Qaidan videoita julkaistiin harvakseltaan ja Isisin tuotantoon nähden niiden sisältö oli varsin harmaata. Isis-videoita puolestaan tulee hurjaa tahtia ja niiden taso on ammattimaista. Isis lisää videoihin yleensä erikoisefektejä ja siirtymät tilanteesta toiseen ovat usein elokuvamaisen harkittuja.

Esimerkiksi teloitusvideot eivät ole varsinaisesti "dokumentteja", joissa vain kuvattaisiin Isisin tekemiä murhia, vaan ne ovat tarkkaan suunniteltuja, elokuvamaisia tapahtumia. Washington Postin haastattelema Abu Abdullah oli näkemässä yhden teloitusvideon tekoa. Hänen mukaansa Isisin mediayksikön miehet hoitivat tilanteen aivan kuin kyseessä olisi ollut elokuvan tekeminen.

Pyöveli kuin ammattinäyttelijä

Ensin syytteet lukevalle virkamiehelle annettiin televisiossa perinteisesti käytettyjä muistikortteja, jotka eivät näy itse kuvissa. Näistä korteista virkamies näkee, mitä hänen pitää sanoa syytteiksi teloitettavalle miehelle. Kyse on eräällä tavalla siis käsikirjoitetusta tapahtumasta. Tämän jälkeen pyöveli tarttuu miekkaansa ja nostaa ja laskee sitä tv-tuottajien toiveiden mukaisesti. Näin miekka ja terä saadaan kuvattua mahdollisimman monesta kulmasta. Vasta kun kameraryhmän ohjaaja antoi lopullisen luvan, pyöveli saattoi katkaista tapettavan kaulan.

Kuvauksen jälkeen videomateriaali toimitetaan koostettavaksi ryhmälle, joka on varsinaisesti erikoistunut editoimiseen ja tv-tuottamiseen. Raakamateriaali editoidaan ja videoon liitetään otsikot, efektit ja mahdollinen taustamusiikki. Mukana tässä editointityössä on tiettävästi myös amerikkalaisia, mutta Yhdysvaltain viranomaiset eivät ole päässeet selville heidän henkilöydestään.

Liittovaltion poliisin FBI:n sivulta löytyy näyte Isisin "Flames of War"-videosta. FBI yrittää näin löytää ihmisiä, jotka tunnistaisivat videolla amerikanenglantia puhuvan miehen.

Abu Abdullah kuvaili myös, kuinka taisteluissa kuolleiden omien sotilaiden ruumiit aseteltiin oikeaoppisesti ennen kuin niitä ryhdyttiin kuvamaan. Kuivunut veri oli pestävä pois, suupielet oli nostettava siten että näyttäisi kuin kuollut hymyilisi ja vielä etusormi on aseteltava siten, että se näyttäisi olevan Isisin tunnusmerkin mukaisesti.

Isis värvää videoiden avulla

Al-Qaida värväsi sotilaita pääasiassa henkilökohtaisin kontaktein esimerkiksi moskeijoissa. Isisille puolestaan videot on merkittävä rekrytointitapa. Marokkolainen tiedusteluvirkamies sanoi Washington Postille, että 90 prosenttia Isisin rekrytoimista taistelijoista tulee nettiyhteyksien avulla. Syyrian sisällissodan alkamisen jälkeen noin 30 000 ulkomaalaista taistelijaa yli 115 maasta on tulvinut Syyriaan sotimaan.

Videot ovat Isisin rekrytoinnissa merkittävässä asemassa. Teloitus- ja sotavideoiden lisäksi Isis tekee täysin päinvastaisia videoita, joissa kuvataan Isisin hallinnoimien alueiden idylliä. Videoissa saatetaan näyttää naapurustossa käyskentelevää hymyilevää uskonnollista poliisia tai Eufratin rannalla rennosti kalastavia Isis-kansalaisia. Molempien videoiden on tarkoitus omalla tyylillään rekrytoida lisää ulkomaalaisia Isisin hallinnoimille alueille.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.