Näin joulua vietetään Suomen vankiloissa

Kalaa ja kinkkua, surua ja herkistymistä. Pastorin puheita ja rankkoja joulumuistoja. Reilut 3000 ihmistä viettää tämän joulun Suomen vankiloissa.

–Yritämme saada aikaan joulufiilistä monilla eri tavoin. Syömme joulupuuroa ja laulamme joululauluja. Tietenkin täytyy ottaa huomioon se suru, että joutuu olemaan läheisistään erossa jouluna. Toisaalta kuitenkin monen omat joulumuistot eivät ole niin herttaisia ja onnellisia perhejouluja. On väkivaltaa, alkoholia ja ensikotiin pelastautumisia, kertoo Hämeenlinnan vankilan johtajan pestiä vetävä Susanna Schugk-Laulumaa.

Hämeenlinnan vankilassa on tällä hetkellä 173 vankia. Miehiä on vähän enemmän kuin naisia. Suljettujen mies- ja naisosastojen lisäksi siellä on myös perheosasto, jolla tänä jouluna on äitejä alle vuoden ikäisten vauvojensa kanssa. Perheosastolle voi sijoittua naistutkintavanki pienen, alle 2-vuotiaan lapsensa kanssa.

–Meillä vietettiin äiti-lapsi -päivää jo tässä ennen joulua, vankien lapsia oli paljon, sillä joillakin oli mukana tapahtumassa  jopa kolme lasta. Joulupukki vieraili ja askartelimme. Tapahtumat eivät onnistuisi ilman henkilökunnan sitoutumista. Koristelimme pipareita, joita sitten nautittiin lasten kanssa. Perhetyö on minulle tärkeä asia ja jotenkin sitä itsekin herkistyy kun vankiäidillä on pieniä lapsia. Mutta vaikka se on kovin koskettavaa, niin yritän tasapainotella sen tiedon kanssa, että äidit ovat vankilassa tekojensa takia. Monilla vankien lapsilla on myös erittäin hyvä joulu muiden läheistensä kanssa, mietiskelee Susanna Schugk-Laulumaa.

Joulu on joulu vangillekin

Susanna Schugk-Laulumaa sanoo, että vangit osaavat arvostaa joulua. Rähinöitä ei ole kuten normaalisti.

–Myös vangeille tulee joulu ja onhan se sellaista mystistä aikaa. Joulun aika ja herkistyminen korostuu meillä Hämeenlinnan vankilassa, koska meillä on niin paljon äitejä ja jotenkin äidin rooli perheen joulussa on isompi.

Hämeenlinnan vankilassa vangin ostoraha on joulukuussa kaksinkertainen. Normaalisti vanki saa käyttää 140 euroa kuukaudessa kanttiiniostoksiin, mutta joulukuussa summa on 280 euroa.

–Kanttiini on vähän kuin minimarket, kyllä sieltä Ässä-pussia, Fazerin sinistä ja joulukortteja löytyy. Voi pienen paketin läheiselle laittaa. Lisäksi askartelussa voi tehdä joululahjaksi jotain mukavaa, kertoo Schugk-Laulumaa.

Katumus on jatkuva tunne

32-vuotias naisvanki istuu Hämeenlinnassa tuomiota törkeän ryöstön yrityksestä.

–Luonnollisesti olisi kivempi viettää joulu siviilissä ja ikäväähän se on, kun ei saa lahjoja. Mutta hyvää on, että täällä on tyyppejä, joiden kanssa viettää joulu. Joulusta tulee minulle mieleen lämpimiä muistoja kasvattiperheessä. Jos saisi pukilta toivoa, niin kännykän ja perhetapaamisen mieheni kanssa toivoisin. Joulu herättää minussa surullisuutta ja katumusta, se on jatkuva tunne. Tuomioni on huhtikuuhun saakka, mutta toivon koevapautta.

Kinkun sijaan kalaa ulkomaalaisille

Vantaan vankilassa joulutunnelma on vähän toinen kuin Hämeenlinnassa. Apulaisjohtaja Jaakko Jokinen sanoo, että joulu poikkeaa arjesta, mutta ei paljon. Esimerkiksi vieraita ei jouluna saa tulla.

–Meillä on vierailuajat viikonloppuisin ja menemme kalenterin mukaan. Se on vähän kaksipiippuinen juttu. Jotkut omaiset joutuisivat hankalaan tilanteeseen, jos pitäisi velvoitteesta tulla pitkänkin matkan päästä. Joulu menee meillä vähän siinä sivussa, vangeilla on televisiot huoneissaan ja aattona pastori pitää puheen. Helsingin piispa Irja Askola tulee ennen joulua kiertelemään osastoilla. Kirkossa on aito kuusi ja osastoilla muovisia.

Vantaan vankila on tutkintavankila, jossa on reilut 200 vankia. Määrä vaihtelee päivittäin. Jokinen sanoo, että Vantaan vankila on Suomen suljetuin. Sieltä ei käydä lomilla eikä töissä. Joulupaketteja ei lähetellä. Vangeista noin puolet on ulkomaalaisia, mikä vaikuttaa joulutraditioihin. Normaalisti jouluna on rauhallista, vaikka viime vuonna oli järjestyshäiriöitä.

–Osahan ei vietä joulua lainkaan. Kinkun sijaan tarjotaan sitten kalaa muihin uskontokuntiin kuuluville.

Lue myös:

    Uusimmat