Näin Indonesian tuhoisa luonnonkatastrofi eteni: Tsunamijärjestelmä petti, uhriluku tuplaantui päivässä – joukkohautaa valmistellaan nyt yli tuhannelle

1:42

Maa järisi voimakkaasti Indonesia Sulawesin saarella perjantaina. Ensimmäisten tietojen mukaan järistyksessä kuoli yksi ihminen, ja loukkaantuneita oli kymmeniä. Luvut paisuivat nopeasti, kun järistyksen todelliset tuhot alkoivat selvitä.

Maanjäristys tapahtui paikallista aikaa perjantai-iltana. Suurin järistys oli voimakkuudeltaan 7,5 magnitudia. Järistyksen seurauksena Indonesian meteorologian ja geofysiikan keskus antoi tsunamivaroituksen, mutta se kuitenkin peruttiin 30 minuuttia myöhemmin.

Hälytysjärjestelmä kuitenkin petti pahasti: Muutamia tunteja järistyksestä tsunami iskeytyi rantaan Palun kaupungissa. Rannalla oli käynnissä festivaalivalmistelut Palun vuosijuhlaa varteen.

Aallot olivat jopa kuusimetrisiä. Videon aallon rantautumisesta voi katsoa yllä.

Pelastustyöt jumissa

Tsunami aiheutti suurta tuhoa, ja lauantaiaamuna puhuttiin 30 kuolonuhrista ja yhä kymmenistä loukkaantuneista.

Viranomaiset eivät kuitenkaan aluksi vahvistaneet lukuja. Tuhoalueilla Paluun ja Donggalaan oli haastava päästä, mikä hankaloitti pelastustöitä. Yhteensä alueilla asuu yli puoli miljoonaa ihmistä.

0:54

Hieman myöhemmin lauantaina viranomaiset kertoivat, että kuolleita oli 48 ja loukkaantuneita lähes 360. Tämäkin tieto muuttui nopeasti lauantai-iltapäivänä: Indonesian katastrofivirasto tiedotti 384 ihmisen menettäneen henkensä.

Lisäksi tsunami oli tuhonnut alueilla tuhansia koteja, siltoja oli sortunut ja sähköt olivat poissa. Erityisen huolettavalta alkoi näyttää Donggalan alue, mistä ei oltu saatu juurikaan tietoja.

Uhriluku nousee edelleen

Uhriluku päivittyi jälleen sunnuntaina, nyt ainakin 420 kuolleeseen.

Katastrofivirasto sanoi, että pahasti loukkaantuneita oli 540, ja sairaalat olivat jo aivan täynnä. Kuolonuhrien määrä kuitenkin lähes tuplaantui vielä samana päivänä. Katastrofiviraston mukaan uhreja olikin 832, ja pelkona oli, että kuolleita saattaisi olla jopa tuhansia.

0:49

Lisäksi kymmenien ihmisten kerrottiin olevan loukussa Palussa romahtaneissa rakennuksissa, ja raunioista kuului avunhuutoja. Myöhään sunnuntaina pelasturyhmät pääsivät myös Donggalaan.

Haastavat olosuhteet

The Guardian kertoi maanantaipäivällä, että luonnonkatastrofissa on kuollut 844 ihmistä, mutta kirjoitushetkellä maanantai-iltana uutistoimisto Qatar News Agency on kertonut jo yli 1 200 kuolonuhrista.

Uutistoimisto AFP uutisoi, että Palussa on jo aloitettu kuolleiden laittaminen massiiviseen joukkohautaan. Vapaaehtoisia on ohjeistettu varautumaan 1 300 kuolonuhriin, jotka täytyy haudata.

Sairaalahoidossa on ainakin 600 ihmistä, ja yli 48 000 on joutunut jättämään kotinsa. Katastrofin myötä Indonesiassa on vapaalla jalalla jopa 1 400 vankikarkuria, ja YK:n lastenjärjestö Unicef on varoittanut erilaisten tautien leviämisestä etenkin tulvien peittämillä alueilla.

Sähköt ovat yhä pois laajalti ja polttoaineesta on suuri pula. Indonesia on pyytänyt kansainvälistä katastrofiapua tilanteeseen.

2:59

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja