Näin HUSin toimitusjohtaja kommentoi MOT:n kiusaamispaljastuksia: "Siinä ohjelmassa oli kyllä paljon vihjailuja"

HUS:n Tuominen kommentoi MOT:n paljastuksia:"Hankintakulttuurissa on ollut virheitä jo pitkään" 6:01
"Hankintakulttuurissa on ollut virheitä jo pitkään" – katso koko haastattelu videolta!

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) toimitusjohtajan mukaan HUSin hankinnat ovat kunnossa vuoden loppuun mennessä.

HUSin hankintoihin liittyvät epäselvyydet ovat laajempia kuin tähän asti on tiedetty. Asiasta uutisoi tänään Ylen MOT.

Sairaanhoitopiirissä on tehty paljon hankintoja kilpailuttamatta. Laittomasti tehtyjen hankintojen kokoluokka on MOT:n mukaan satoja miljoonia euroja, ja verorahaa on käytetty väärin jo 1990-luvulta alkaen.

Viime viikolla MOT kertoi HUSin tehneen viime vuonna suorahankintoja 250 miljoonalla eurolla.

Vuonna 2019 HUSin toimitusjohtajana aloittanut Juha Tuominen myöntää, ettei pitkään jatkuneita ongelmia ole saatu vielä täysin korjattua.

– On todennäköistä, että johtamiskulttuurissa ja hankintakulttuurissa on ollut virheitä jo pitkään. Varmasti reilusti toistakymmentä vuotta, Tuominen sanoo MTV Uutisille.

– Tämä on havaittu noin kaksi vuotta sitten. On lähdetty korjaamaan sitä, tehty mittavat uudistamistyöt meidän hankintaan ja logistiikkaan, vaihdettu myös ihmisiä, mutta vielä ei olla ihan maalissa.

Vuoden 2021 lopussa kaiken pitäisi olla kunnossa

Syy laittomien hankintojen takana on Tuomisen mukaan se, ettei ison organisaation eri yksiköillä ole ollut riittävästi yhteisiä käytäntöjä hankintojen tekemisessä.

HUSin organisaatioon on tehty uudistuksia, joilla halutaan kitkeä kilpailutukseen liittyvät ongelmat.

Korona on kuitenkin viivästyttänyt hankinta-aikatauluja ja siten siirtymää kohti kattavaa kilpailutusta.

– Jouduimme tekemään sen [koronan] takia mittavasti normaalisti poikkeavaa työtä. Tämä hidastutti hieman korjausoperaatiota, mutta tämän vuoden loppuun mennessä kaiken pitäisi olla reilassa.

Ei tietoa poliisitutkinnoista

MOT:n jutun mukaan HUSissa on esiintynyt hankintoihin liittyvää työpaikkakiusaamista.

Hankintojen epäkohtia esille nostaneita on esimerkiksi painostettu.

– En ole tämmöisistä tapauksista lainkaan tietoinen. Katselin sen ohjelman, ja siinä oli kyllä paljon vihjailuja, Tuominen kommentoi MOT:n tänään julkaisemaa jaksoa.

Tuomisen mukaan HUSin hankintakulttuuri on käyty läpi.

– Jos meillä on ollut epäilys epäasiallisista toimintatavoista, niistä on tehty selvitykset. Mutta mitään sen enempää ei ole löytynyt.

Toimitusjohtajan mielestä "vihjailussa" ei ole niin paljoa pohjaa, että juttu antaisi aihetta uusille aihetta koskeville selvityksille.

MOT:n mukaan Helsingin poliisi on viime kuukausina käsitellyt ainakin kolmea eri tapausta, jotka liittyvät joko HUSin hankintaepäselvyyksiin tai epäasialliseen kohteluun työpaikalla.

Tuominen sanoo MTV Uutisille, ettei ole tietoinen tällaisista poliisitutkinnoista.

MOT: Kestitystä samppanjamaistiaisissa

HUSin sisäisessä tarkastuksessa organisaatiota on MOT:n mukaan varoitettu korruptiovaarasta.

MOT:n jutussa sairaskuljetuksia koskeneen tarjouskilpailun häviäjä kertoo, että kilpailun vuonna 2019 voittaneen yhtiön edustajat olivat vieneet HUSin välityskeskuksen päivystäjät jääkiekko-otteluihin, risteilyille ja samppanjamaistiaisiin.

HUSin edustajat ovat saaneet omalta johdoltaan puhtaat paperit ja tapahtunut on selvitetty tarkastusraportilla, joka oli MOT:n mukaan hyvin pintapuolinen. 

– En ollut silloin HUSin palveluksessa, joten tämä on kyllä minulle ihan vieras kokonaisuus, Tuominen sanoo

Lue myös:

    Uusimmat