Näin hävyttömästi suomalaiset lintsaavat töistä – lue!

Jari Sarasvuo kohahdutti toteamalla, että sairauslomaa tyrkytetään ja jaetaan vastuuttomasti. Kysyimme lukijoiltamme ovatko he olleet terveenä sairauslomalla, eli lintsanneet töistä – hieman yli viidesosa kertoo pinnaavansa, jos siltä tuntuu.

Hieman yli kaksikymmentä prosenttia Koti-osion lukijoista on sitä mieltä, että silloin tällöin terveenä sairausloman ottaminen on hyväksyttävää.

– Terve kuin pukki ja sää mitä mainioin : kun sitä vaan osaa näytellä puhelimen välityksellä flunssaista ja ei niitä sairaanhoitajiakaan vaikea ole huijata. Sen verran joutunut pätkissä töitä tekemään että lomaa ei ole ollut pariin vuoteen päivääkään niin olen ottanut omaksi oikeudeksi 1-2 kertaa vuodessa pitää pidennetty viikonloppu "sairaana", kertoo nimimerkki Plöyt.

– Olen vain soittanut etten tuu ja sitte oon alkanu pelaan pleikkarilla, kommentoi nimimerki Black Boy.

Hieman yli 70 prosenttia lukijoista kokee kuitenkin, että turhaan sairauslomalla oleminen on ehdottomasti väärin.

– Koen olevani vanhanaikainen ja korkean moraalin työntekijä: en ole koskaan ollut terveenä sairaslomalla. Esimiehenä olen kyllä kuullut kaikenlaista: Pakkasella ulko-ovi jäätyi, en pääse ulos. Kahvinkeitin räjähti, täytyy siivota jäljet ennenkuin vuokra-asunnon seinät menevät pilalle. Koirani on masentunut, en voi tulla töihin kun minun täytyy lohduttaa sitä, toteaa nimimerkki Maaria.

Myös nimimerkki Liisa kertoo, millaisia selityksiä hän on työnantajana kuullut alaisiltaan.

– Esimiehenä olen kuullut seuraavia selityksiä: "Minulla on rähmää silmissä, en voi tulla töihin" - mitäs jos pesisit silmät? "Meillä on sähkökatkos enkä voi föönata tukkaa" - ota fööni mukaan ja kuivaa tukka töissä

Nimimerkki Posse kokee olleensa terveenä sairauslomalla lääkärin määräyksestä.

– Jos menen lääkäriin jonkun vaivan kanssa ja lääkäri on sitä mieltä, että sairasloma on paikallaan, niin mikä minä olen sitä kyseenalaistamaan? Tuleehan siitä syyllinen olo, jos vaiva on vaikka kuume, lihaskipu, masennus tms. Mutta eiköhän lääkäri tunnista loman tarpeen. Esimiehillä ei sitä tietotaitoa ole. Eiväthän nuo reppanat edes tunnista työpaikkakiusaajiakaan muiden joukosta. Tilinauhansa ymmärtävät parhaiten, toteaa nimimerkki Posse.

Töihin vaikka pää kainalossa

Toinen vastaajien ääripää ovat ihmiset, jotka eivät kehtaa olla töistä poissa kipeänäkään.

– Olen jatkuvasti sairaana töissä. Korpeaa tosissaan ne jotka johonkin pikkurillin kutinaan vedoten ottavat "pari päivää saikkuu" että pääsevät vaikkapa alennusmyynteihin, kun itse en saa edes niitä oikeasti aiheellisia pidettyä enkä ole vuosiin enää viitsinyt niitä ottaa, vaikka on tarjottu kun poissa ei voi olla ellei pää ole kainalossa. Hävytöntä työnantajan hyväksikäyttöä on moinen saikkuilu, kirjoittaa nimimerkki Hornette.

– Niskalihas meni jumiin, jouduin sairaslomalle, mutta en tuntenut olevani sairas. Niskaan vain sattui. Hirveen syyllinen olo kotona, kun lääkäri laittoi pakkovapaalle... Ainahan minun ristiselkäänkin sattuu ja se kipu on kroonista,eikä siihen saa vapaata ikinä. Toisaalta viime joulukuussa olin keuhkokuumeessa, mutta en saanut sairaslomaa. En edes kehdannut kerjätä... Ei minulla ollut kuin kuumetta ja kova yskä, mutta en minä silloinkaan kokenut olevani sairas. Kuumeeseen voi ottaa Ibumaxia... Mielestäni kuume ei ole mikään sairasloman syy. Siihenhän on lääkkeet!

– En ole pitänyt terveenä sairaslomaa! Useasti en ole saanut sairauslomaa edes sairaana ollessani. En edes sellaisessa tapauksessa kun selkäni takia en päässyt sängystä omin avuin ylös, vaan tarvittiin apuvoimia. Enkä ole ylipainoinen enkä muutenkaan sohvaperuna, kirjoittaa nimimerkki Mummeli62.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja