Näin Facebook-vuoto voi vaikuttaa sinuun – salaisen puhelinnumeron saattaa joutua vaihtamaan

4:16
Katso videolta, miksi asiantuntija uskaltaa vuodoista huolimatta käyttää Facebookia.

Facebookin jättimäisessä tietovuodossa kaksi vuotta sitten myös 1,4 miljoonan suomalaisen tietoja pääsi nettiin. Maailmanlaajuisesti tietoja vuosi yli 500 miljoonalta ihmiseltä.  

Vuodetut tiedot tulivat eilen kaikkien saataville. Asiantuntijan mukaan ne löytyvät, jos niitä osaa etsiä oikeasta paikasta.  

Tiedoissa on esimerkiksi puhelinnumeroja ja sähköposteja.  

– Varmaan puhelinnumeroiden vuotaminen on kiusallisin suomalaisten kannalta, varsinkin silloin, jos numero on salainen, tietotekniikka-asiantuntija Petteri Järvinen arvioi MTV Uutiset Liven haastattelussa.   

Mutta miten voi tietää, ovatko omat tiedot vuotaneet?  

– Facebookilla olisi lakisääteinen velvollisuus kertoa jokaiselle vuodetulle. Olisi ollut jo kaksi vuotta sitten, koska GDPR velvoittaa rekisterin pitäjää informoimaan, että tietoja on vuotanut ja vieläpä muutaman vuorokauden kuluessa, Järvinen kertoo. 

GDPR on EU-alueella voimassa olevan yleinen tietosuoja-asetus, jolla säädellään henkilötietojen käsittelyä.  

Järvinen arvelee, että kohta kaikki pääsevät näkemään itse, ovatko omat tiedot vuotaneet.  

– Pelkään, että tiedosto ennen pitkää liikkuu kaikkialla netissä, ja silloin jokainen kuka tahansa voi katsoa, onko nimi listalla ja onko oma puhelinnumero vuotanut.  

"Jos salainen numero on vuotanut, se ei ole enää salainen"

Hyvä puoli vuodetuissa tiedoissa on, etteivät ne sisällä arkaluontoisinta tietoa, kuten salasanoja. Vuodon takia Facebookin salasanaa ei siis tarvitse vaihtaa.  

Vuoto voi kuitenkin näkyä tai olla jo näkynyt puhelimessa.  

– Täytyy muistaa, että tieto on ollut jaossa jo toista vuotta. Rikolliset, kuten Microsoft-puheluiden huijarit, ovat voineet hyödyntää tietoja jo pitkään.  

– Nyt se saattaa näkyä siten, että tulee esimerkiksi enemmän telemarkkinointisoittoja tai asiattomia häiriköintisoittoja, Järvinen kertoo.  

Salaisen numeron kohdalla numeron saattaa joutua vaihtamaan, jos markkinointi- tai häiriköintisoitot häiritsevät.  

– Jos salainen numero on vuotanut, se ei ole enää salainen. Varmaan moni miettii, pitääkö numeroa vaihtaa. Kannattaa tarkkailla puheluliikennettä, alkaako puhelin soida enemmän tai tuleeko outoja tekstiviestejä, Järvinen ohjeistaa.  

Liikenne- ja viestintäviraston kyberturvallisuuskeskuksen mukaan eilisessä henkilötietojen vuodossa on kuitenkin olemassa identiteettivarkauden riski. Järvisen mukaan vuoto ainakin helpottaa identiteettivarkauksien tekemistä.  

Lisäksi tietoja voitaisiin käyttää talousrikosten tai petosten tekemiseen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja