Näin Erkka Westerlund ja Jukka Tammi säästävät sähköä – lue vinkit!

Vuoden energiaperhe -tittelistä kisaavat Jukka Tammi, Erkka Westerlund ja Heidin Kyrö ovat opetelleet sähkön säästämisen saloja.

Omakotitalossa on usein paljon neliöitä, joten myös sähköä kuluu paljon muun muassa valaistukseen ja lämmitykseen. Lisäksi omaa pihaa voi olla sen verran, että ulkovalaistukseen vaaditaan muutakin kuin yksi lamppu ulko-oven yläpuolelle

– Asuintalon lisäksi pakettiin kuuluu usein myös ulkorakennuksia, varastoja ja teknisiä tiloja, joiden ansiosta kulutus kasvaa entisestään. Omakotiasuja maksaa kaiken itse ja on myös kaikesta yksin vastuussa, toteaa energia-asiantuntija Airi Laakkonen Vattenfallilta.

Suomen koleassa syksyssä ja talvessa kodin lämmitys saattaa olla melkoinen energiarohmu. Siihen ovat kiinnittäneet huomiota myös Vuoden Energiaperhe –tittelistä kilpailevat laulaja Heidi Kyrö, jääkiekkovalmentaja Erkka Westerlund ja kiekkolegenda Jukka Tammi.

– Energiaperheissä varmistettiin ensimmäisenä, että lämmitysjärjestelmät toimivat niin kuin niiden pitääkin. Kun reaaliaikainen kulutusseuranta paljasti, että kaikki ei ole kunnossa, ongelmakohdat löytyivät helposti, kertoo kilpailijoiden taustatukena toimiva Laakkonen.

Lämmitysjärjestelmien vikojen korjaaminen onnistuu melko helposti, mutta itse järjestelmän päivittäminen energiatehokkaammaksi ei välttämättä ole kovinkaan yksinkertaista tai halpaa.

– Lämmityksellä on ollut iso rooli energiaperheiden kodeissa. Lämmitysjärjestelmien tarkistamisen lisäksi perheet ovat lisänneet puiden polttamista takassa ja seuranneet, että sisälämpötilat pysyvät järkevissä lukemissa. Esimerkiksi Erkka Westerlundin perheessä sisälämpötiloja laskettiin 25 asteesta lähemmäs 20 astetta. Myös autotallien lämmitys on saatu kohdilleen.

Samat periaatteet kuin kerros- tai rivitalossakin

Myös valaistus, viihde-elektroniikka ja pesukoneet ovat ahneita energiankäyttäjiä. Omakotitalossa se vain korostuu, sillä isoon taloon mahtuu paljon valaisimia ja laitteita – ja niille on myös paljon käyttöä.

– Valaistuksen osalta toimivat samat periaatteet kuin muissakin asumismuodoissa: valaisimiin on hyvä vaihtaa energiansäästölamput, eikä valoja kannata pitää tarpeettomasti palamassa, Laakkonen sanoo.

– Haasteita tulee enemmänkin ulkovalaistuksesta, joka on ylimääräinen menoerä kerrostalo- tai rivitalokotiin verrattuna. Erilaisilla liiketunnistimilla, hämäräkytkimillä ja kellolaitteilla voidaan kuitenkin tehostaa ulkovalaistuksen sähkönkäyttöä ja saada säästöjä aikaan.

Myös viihde-elektroniikan energiankulutukseen on energiaperheissä kiinnitetty huomiota. Etenkin Heidi Kyrö tunnustaa opettaneensa myös vanhempiaan sammuttamaan television, kun sitä ei katsota.

– Laitteiden tarpeeton päällä pitäminen ja valmiustilat kuluttavat energiaa yllättävän paljon ja aivan turhaan. Energiaperheet saivat lisämotivaatiota sammutella laitteita, kun kulutusmittarit antoivat tarkkaa tietoa laitteiden kulutuksesta.

Iso omakotitalo tarkoittaa usein myös isoa asukasmäärää eli pyykinpesukonetta ja tiskikonetta pyöritetään tiuhaan. Energiansäästön vuoksi ei kuitenkaan tarvitse ryhtyä nyrkkipyykkiin.

– Täydet koneelliset ja oikeat pesuohjelmat, se on yksinkertaisuudessaan siinä. Eikä kaikkia vaatteita tai astioita tarvitse laittaa pesuun yhden käytön jälkeen, Jukka Tammikin on jo oppinut käyttämään samaa pyyhettä kahdesti, Laakkonen nauraa.

Lähde: Deski

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat