1900-luvun ensimmäisinä vuosikymmeninä seuranhakua ei harrastettu Tinderissä, mutta sanomalehtien sivuja selatessa saattoi löytää sen oikean.
Vanhat sanomalehdet tarjoavat poikkeuksellisen mahdollisuuden aikamatkailuun. Viime vuosisadan alussa henkilöhaastattelut eivät kuitenkaan olleet vielä muodikkaita, eikä niin sanotun tavallisen ihmisen arkeen juuri painomustetta käytetty.
Seija Aunila ja Jukka-Pekka Heiskanen pyrkivät kuitenkin kirjassaan Äkkilähtöjä menneisyyteen (2021, Atena Kustannus) kaivamaan lehtien sivuilta esille arkisia näkymiä. Tässä he ovat hyödyntäneet ihmisten ilmoituksia ja "toimituksen palstantäytteeksi keräämiä kevennyksiä, joissa näyttäytyvät tavallisten ihmisten arkiset ilot ja surut".
Alla muutamia ilmoituksia, jotka voisivat pienellä muokkauksella löytyä nykypäivänä mistä tahansa netin deittisovelluksesta.
"Pulska poika 22" yrittää vedota tuottavalla ammatillaan, väkijuomista vapaalla elämäntyylillään ja henkisellä sivistystasollaan. Ilmoitus julkaistu Työmies-lehdessä 1915.
Kuva: Atena Kustannus.
Nyt ovat ilmoitukset löytäneet toisensa ja punakaartilaisella lemmellä mahdollisuus loimuta. Ilmoitus Työmies-lehdestä vuodelta 1915.
Kuva: Atena Kustannus.
Vaatimattomuus on heitetty romukoppaan, sillä nyt seuraa hakee "kaunis ja rikas rotunainen". Tappara-lehdessä ollut ilmoitus vuodelta 1929.
Kuva: Atena Kustannus.
Tinderin käyttäjät eivät suinkaan keksineet kieltolistoja. Tälle "mestarille" eivät kelpaa sen enempää vanhat piiat, lesket kuin paikkakunnan nuoret neiditkään. Ilmoitus Työmies-lehdestä vuodelta 1907.
Kuva: Atena Kustannus.
Työmies-lehden vuoden 1907 ilmoituksessa muistutetaan, että naistuttavan varakkuus on "suotava lahja".
Kuva: Atena Kustannus.
Huumorilla on pitkät perinteet sydänten sulattamisessa. Niin tässäkin ilmoituksessa, sillä "unhoitettu vanhapiika" etsii "riitatoveria". Kuva vuoden 1927 Turun Sanomista.
Kuva: Atena Kustannus.