Näin elektroniikka voi vaarantaa unesi ja parisuhteesi

Onko makuuhuoneesi täynnä elektroniikkaa? Varo, sillä unitutkijoiden mukaan teknologia makuuhuoneessa on haitaksi niin unelle kuin läheisyydellekin.

Missourissa sijaitsevan Sleep to Live -Instituutin johtajan, tohtori Robert Oexmanin mukaan makuuhuoneessa sijaitsevat elektroniset laitteet, kuten televisio, matkapuhelin, tietokone, sähkökirja ja dvd- soitin ovat haitaksi unelle ja läheisyydelle kumppanin kanssa.

Uniasiantuntijoiden mukaan teknologia tunkeutuu ihmisten elämään, kun heidän tulisi keskittyä rauhoittumaan unen saamiseksi. Ihmisten ympäröidessä itsensä teknologialla, sekä nukkumiselle että kumppanin kanssa jaetulle läheisyydelle jääkin yhä vähemmän aikaa. Altistuminen laitteista hohkaavalle valolle yöllä vähentää lisäksi melatoniini- nimisen hormonin kehitystä kehossa. Melatoniini puolestaan auttaa ihmistä nukahtamaan.

Teknologian uskotaan näyttelevän aktiivista roolia myös teini-ikäisten terveysongelmissa, kuten ylipainon kehittymisessä. Teknologiariippuvaiset nuoret saavat liian vähän unta, mikä puolestaan ruokkii muita epäterveellisiä elämäntapoja ja saa nuoret himoamaan herkemmin esimerkiksi kaloripitoista ja lihottavaa ruokaa.

Ihminen tarvitsisi yhdestä-kahteen tuntia rauhoittumisaikaa aivoja stimuloivilta ulkoisilta ärsykkeiltä, jotta aivot voisivat aloittaa nukkumisprosessiin valmistautumisen rauhassa.Uniasiantuntijat kehottavatkin ihmisiä joko poistamaan turhan teknologian makuuhuoneistaan ja rauhoittamaan makuuhuoneen pelkästään nukkumiselle, tai edes vähentämään laitteiden käyttöä ennen nukkumaanmenoa.

Riika Nykänen/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja