Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Näillä ohjeilla onnistut piirakan leipomisessa!

Kuningatar-pullaneliöt täytetään marjoilla.
Kuningatar-pullaneliöt täytetään marjoilla.
Julkaistu 28.08.2009 09:34(Päivitetty 04.09.2009 13:22)

Piirakat ovat herkullisia tarjottavia niin suolaisina kuin makeinakin. Täytteeksi voi laittaa lähes mitä tahansa, vain mielikuvitus on rajana. Mitään salatiedettä piirakoiden leipominen ei ole, mutta muutamaan asiaan on hyvä kiinnittää huomiota.

Pohjan voi valmistaa itse, tai säästää aikaa ja vaivaa nappaamalla pakastealtaasta valmiin taikinan. Pohja valitaan sen mukaan, minkälaista makua piirakkaan halutaan ja mitä siihen laitetaan päälle. Piirakkapohjia löytyy jokaiseen makuun, esimerkiksi kauramuro-, lehti- ja voitaikina.

Mikäli haluaa valmistaa pohjan alusta alkaen itse, on oltava tarkkana mittojen kanssa. Pohjasta saattaa tulla helposti liian kuiva, jos jauhoja on liikaa suhteessa muihin aineksiin. Tärkein neuvo piirakkaa leipoessa on seurata leivontaohjetta.

– Leipomisessa ohjeen noudattaminen on paljon tärkeämpää kuin ruoanlaitossa, jossa soveltaminen ja suurpiirteisyys ovat paljon sallittavimpia, Myllyn Parhaan viestintäpäällikkö ja kotitalousopettaja Arja Savela neuvoo.

Täytteet satokauden mukaan

Mustikkapiirakka on syksyn suosikki.

Lähes mitkä ainekset tahansa sopivat piirakkatäytteeksi niin makeaan kuin suolaiseen piirakkaan. Täytteen voi valita satokauden mukaan: kesällä ensin mansikkaa, myöhemmin mustikkaa ja vadelmaa. Syksymmällä on sitten herkullisten rapupiiraiden vuoro.

– Mansikkaa ei kannata laittaa uuniin, mutta muut marjat oikeastaan voi laittaa. Mansikan kanssa piirakan päälle voi vatkata vaikka rahkavaahdon.

Yleensä suosituimmat piirasmaut ovat Savelan mukaan melko perinteisiä. Muotivirtauksia kuitenkin on.

– Viime aikoina suosittua on ollut suolaisissa piiraissa latva-artisokan käyttö sekä erilaisten siementen lisääminen täytteeseen. Makeissa piirakoissa kirsikka on puolestaan elegantti täyte.

Täytteen määrän kanssa on oltava tarkkana, sillä täytettä on oltava sopivasti – ei liikaa eikä liian vähän. Piirakka voi helposti epäonnistua, jos täyte on liian vetinen.

Savela suosittelee esimerkiksi oman herkkunsa suppilovahveropiirakan sienien paistamista pannulla ennen piirakan täyttämistä. Siten sienistä haihtuu nestettä ja täyte ei kostuta pohjaa liikaa.

Oikeanlaisella vuoalla kypsä pohja

Syötävän suloiset mansikka-lakritsipiiraat.

Kun piirakka on valmis uuniin, paistetaan se joko uunin ala- tai keskitasolla, riippuen täytteestä ja pohjasta. Jokainen uuni paistaa hiukan eri tavalla, joten oman uunin kanssa on hyvä olla tuttu. Ohjeeseen ei kannata luottaa sokeana, jos oman uunin paistotaso onkin alhaisempi.

Helpoiten pohjan saa paistettua kypsäksi alumiinisessa vuoassa, sillä se johtaa lämpöä. Erilaiset pinnoitetut vuoat ovat myös hyviä. Paksut keraamiset ja lasiset vuoat ovat haasteellisempia, sillä niissä pohja ei kypsy yhtä hyvin.

– Kannattaa esipaistaa pohja, Savela neuvoo.

Leipomalla erikokoisia piiraita saadaan vaihtelua. Savela vinkkaa, että toisinaan voi tehdä vaikka ihan pieniä suupalapiirakoita, joita tarjoillaan usein kahviloissa. Piirakan voi leipoa myös pelkälle uunipellille. Nyrkkisääntönä on, että yhdestä uunipellillisestä tulee noin 25 palaa tarjottavaa.

Parhaimmillaan makea piirakka on, kun sen leipoo iltapäivällä ja tarjoilee illalla. Piiraan tai pohjan paiston voi kuitenkin tehdä vieraita varten edellisenä päivänäkin valmiiksi, jotta välttyy viime hetken kiireeltä.

Viisi vinkkiä onnistumiseen

Kirsikkapaistos koristellaan mantelilastuilla.

1. Valitse oikeanlainen pohja. Jos teet hiivataikinapohjan itse, varmista tuore/kuivahiivan tarvitsema oikea nesteen lämpötila. Huomioi myös muiden aineiden vaatimukset, esimerkiksi sooda tarvitsee seurakseen hapanta, leivinjauhe ei kestä lämmintä nestettä.

2. Jos piirakan täyte on kostea, esipaista pohja. Silloin pohjakin kypsyy varmasti.

3. Tee mieleinen täyte, varo ettei siitä tule liian kosteaa.

4. Paista piirakka uunin ala- tai keskitasolla sopivassa lämpötilassa.

5. Tarjoile ja nauti!

Arjaan parhaat piirakkareseptit:

Sienipiiraat
Porkkana-fetajuustopiirakka
Helppo katkarapupiiras
Mustikkapiirakka
Vadelma-tuorejuustopiirakka
Kuningatar-pullaneliöt

Myllyn Paras Oy

Lisää aiheesta:

Lasten purkkiruokaa vedetään takaisin – saattaa sisältää muovinpalojaYksi uunitemppu ja arkinen raaka-aine muuttuu herkuksi – Henri Alén paljastaa kikanHuijarit ottavat kaiken irti verosesongista: "He tietävät, että moni asioi juuri nyt OmaVerossa"Oletko henkisesti ruotsalainen? Leikkimielinen testi paljastaaMozzarellaa vai burrataa? Tässä juustojen erotSyötkö melatoniinia? Huolestuttava havainto pitkäaikaiskäytöstä
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 17:00
    Ruokavirasto

    Lasten purkkiruokaa vedetään takaisin – saattaa sisältää muovinpaloja

  • 16:46
    Ruoka

    Yksi uunitemppu ja arkinen raaka-aine muuttuu herkuksi – Henri Alén paljastaa kikan

  • 12:57
    Verkkohuijaukset

    Huijarit ottavat kaiken irti verosesongista: "He tietävät, että moni asioi juuri nyt OmaVerossa"

  • 10:11
    Testit

    Oletko henkisesti ruotsalainen? Leikkimielinen testi paljastaa

  • 08:21
    Juusto

    Mozzarellaa vai burrataa? Tässä juustojen erot