Näetkö usein painajaisia? Asiantuntija: Elämässäsi on selvittämätön ristiriita

Unista voi löytää luovuutta ja ratkaisuja elämän ristiriitoihin. Uniohjaaja kertoo, mistä jatkuvat painajaiset kertovat.

Unet kertovat tarinaa meistä itsestämme, elämästämme ja alitajunnastamme. Jos joka yö herää hiestä märkänä painajaisunen jäljiltä, mistä se kertoo?

– Elämässä on joku ristiriita, joka tulisi selvittää. Pelko, uskomus tai ristiriita, joka olisi hyvä löytää. Ja tietysti voittaa, jos kyse on pelosta. Ei (painajainen) tarkoita sitä, että menee kokonaisvaltaisesti huonosti, tai että se olisi ainoa asia elämässä. Mutta kyllä sanoisin, että toistuvat painajaiset olisi hyvä selvittää, koska ne sitovat hirveän paljon energiaa. Jos emme pelkää, elämme, kuten haluamme. Pelko estää meitä, sanoo psykoterapeutti, uniohjaaja- ja kouluttaja Anne Lindholm-Kärki.

"Joskus loistava mielikuvitus on suuri taakka. Tämä on tullut todetuksi jo erittäin pienenä. Kasvoin hektisessä ja turvattomassa ympäristössä, joten usein jo pienenä koin tuskaisia asioita, enkä kertonut ajatuksista tai kokemuksista muille, opin käsittelemään kipeimmätkin tunteeni yön aikaan alitajuntaisesti. Aluksi uneni olivat raskaita ja suurin osa painajaisia, noin kuuden vanhana aloin saamaan säännöllisen epäsäännöllisesti unihalvauksia. Kuitenkaan kertomatta kenellekään jatkoin asioiden hyväksymistä unien avulla. Nyt jos mieltäni painaa jokin asia lähestulkoon aina löydän jonkunmoisen ratkaisun niihin nukutun yön aikana. Vuosien varrella painajaiseni sekä unihalvaukseni ovat muuttuneet niin, että aamut eivät ole voittamattoman raskaita. Välillä toivon, ettei mielikuvitukseni olisi niin lennokas."

– Lukijan tarina

Jos ihminen osaa suunnata uniaan ja näkee tietoisia unia, öisin hänellä on mahdollisuus kohdata pelottavia asioita.

– Mitä tapahtuu unen aikana? Siellä (toimivat) samat hermoradat kuin jos olisimme valve-elämässä kokeneet (unessa tapahtuneen) asian. Sen takia unien ohjaaminen on niin voimallista, Lindholm-Kärki kuvaa.

– Unet liittyvät siihen, mikä meille on tärkeää ja keskeistä päiväsaikaan. Jos lähdemme ohjaamaan unia, unet vahvistavat sitä, mitä olemme tilaamassa. Jos olemme valmiita siihen. Ihmisillä, jotka ovat lähteneet ohjaamaan unia, unimaailma muuttuu paljon rauhallisemmaksi. Tämä koskee myös minua itseäni. Näkee paljon enemmän niitä symboleja, jotka ovat itselle hyviä ja ihania

Mikä on se pelko, joka minua vainoaa?

Kun painajaisia alkaa tutkia syvällisesti, ihminen yleensä huomaa, mihin asiaan omassa elämässä ne liittyvät.

– Kun alkaa tutkia, mitä painajaisuni kertoo, siitä sen sitten oivaltaa: tämä liittyy siihen pelkoon, joka estää minua olemasta sitä, mitä haluaisin olla. Se täytyy tietenkin tutkia, kannattaa opetella ymmärtämään omaa unisymboliikkaansa. Silloin ymmärtää niitä unia, jotka eivät ole sellaisia, joita haluaisi nähdä. Ymmärtää sen toisenlaisen unen merkityksen.

"Jos näen painajaisia, se on yleensä minulle tiennyt sairautta. Jos näen hevosen, varsinkin valkoisen, on tulossa hyvä päivä. Unet merkitsevät minulle päinvastoin. Olen myös nähnyt mieheni niin, että se on ollut tosi ilkeä tai mennyt toisen naisen kanssa. Unilla on kyllä joskus jonkinlainen sanoma, joskus ne eivät välttämättä tarkoita mitään. Olen nähnyt lottonumerot unessa, todellisuudessa numerot eivät tuoneet mitään. Unia voi tulkita monella eri tavalla." 

– Lukijan tarina

Unien kanssa työskenteleminen tarkoittaa, että unien ja elämän suhteen päättää tavoitteen, jota kohti pyrkii paitsi valveilla, myös unessa. Kun huomionsa suuntaa myös valve-elämässä tavoitteeseensa, tuloksia syntyy nopeammin.

– Alitajunta lähtee työskentelemään sen asian äärellä, jota haluaa vahvistaa. Jos sieltä tulee painajaisuni, ajattele: jee, tämä painajaisuni luultavasti näyttää minulle jotakin siitä, mikä on tyyneyteni esteenä. Mikä on se pelko, joka minua vainoaa, jota en ole ratkaissut? Jota en ymmärrä, tunnista, jota en ole voittanut? 

Lue myös:

    Uusimmat