Naapurin häiritsevä pianonsoitto

Asumme kaksitasoisessa betonielementeistä rakennetussa rivitalossa. Ongelma on naapurin pianon ääni. Se kuuluu voimakkaana ylä-ja alakerroksessa. Naapuri toivoo että me muutamme pois, koska muut naapurit eivät valita. Naapuri ei suostu eristämään pianoa, koska se maksaa, eikä halua hankkia pianoa, jossa olisi korvakuulokesoittomahdollisuus. Hallitus on sitä mieltä, että pianoa saa soittaa. Pitääkö meidän äänieristää asuntomme omalla kustannuksella vai asunto-osakeyhtiön vai naapurin? Nyt pianosoittoajat ovat ma-pe 16-18 ja la 12-14.

Nyt asia menee juridiselle puolelle, eikä minun ammattitaitoni riitä ratkaisemaan ongelmaanne ääneneristyksen kustannuksien kohdentamisesta, eikä sen enempää meluhaitan tuottamisen luvallisuudestakaan. Niistä voi kysyä aiheeseen perehtyneeltä asianajajalta.

Mitä ääneneristämiseen teknisesti tulee, on se teidän asuntonne puolelta erittäin vaikeaa ja hyvin kallista. Sitä paitsi tulos ei saata olla tyydyttävä.

Mielestäni tässä tapauksessa järkevin ja edullisin tapa on se, että puututaan äänen aiheuttajaan. Ensimmäiseksi pianon voisi eristää / irrottaa rakenteista, ettei pääse syntymään niin sanottua "runkoääntä", jona se siirtyy betonia pitkin teidän puolellenne. Myös mahdolliset lämpö- ja vesijohdot, sekä ilmanvaihtokanavat kuljettavat ääntä tehokkaasti asunnosta toiseen. Lisäksi ns. sivutiesiirtymät esim. ikkunoiden tai rakenteissa olevien halkeamien kautta ovat mahdollisia pianon äänen ollessa kyseessä.

Jos naapuri ei suostu järeämpiin toimenpiteisiin asunnossaan, niin ääniteknisellä erikoisasiantuntijalla olisi varmasti asiaa valaisevia ajatuksia ongelmanne poistamiseksi. Selvitä tuo kustannuspuoli ensin ja lähde sitten viemään asiaa eteenpäin.

Lue myös:

    Uusimmat