Naapureiden vihanpito oli johtaa uhkaavaan tilanteeseen

Talonmies Kalevi Korhosen mieleen on painunut kaksi naapurustossa asunutta miestä, jotka vihasivat ja pelkäsivät toisiaan. Omituinen vihanpito alkoi lopulta saada neuroottisia piirteitä.

Kyseiset miehet asuivat samassa talossa Helsingin Katajannokalla. Kaksikon välille kehittyi vuosien saatossa neuroottinen viha/kauna-suhde.

− Tunsin molemmat miehet ja kävin heidän luonaan kahvillakin. He kertoivat minulle pelkäävänsä toisiaan. Keskenään he eivät puhuneet asiasta. He eivät olleet ylipäätään puhuneet keskenään yli kymmeneen vuoteen, Kalevi kertaa.

Omituista keskinäistä suhdettaan lukuun ottamatta miehet vaikuttivat normaaleilta eivätkä käyttäytyneet muita ihmisiä kohtaan uhkaavasti.

Uhkaava kohtaaminen

Toisella miehistä, pianonvirittäjällä, oli aina taskussaan stiletti ja käsi sen päällä kaiken varalta. Toinen mies taas kantoi taskussaan ladattua sota-ajan pistoolia.

Yleensä kaksikko kiersi toisensa kaukaa. Kalevilla oli silti pelko, että jotain tapahtuu vielä. Eräänä kertana tilanne äityi uhkaavaksi.

− Miehet kohtasivat taloyhtiön pihalla ja alkoivat syyttää toisiaan. Toinen miehistä esitteli asettaan. Sanoin heille, että nyt pojat sovitte tämän asian, Kalevi muistelee.

Mitään on onneksi lopulta tapahtunut. Miesten välinen kauna kuitenkin jatkui ja saavutti loppuaikana sairaita piirteitä.

− Pianonvirittäjällä oli jääkaapissaan omaa ulostetta rasiassa siltä varalta, että jos toinen myrkyttää hänet, uloste voidaan tutkia. Se oli jo vainoharhaista, Kalevi pudistelee päätään.

− Tilanne päättyi lopulta, kun pianonvirittäjä sairastui ja joutui sairaalahoitoon. Hän ei enää palannut taloyhtiöön.

Kadonneet pianot löytyivät

Kalevi muistaa pianonvirittäjään liittyen myös toisen tarinan. Kyseisellä miehellä oli asunnossaan useita pianoja sekä flyygeli. Kalevi pääsi nauttimaan naapurin musisoinnista vieraillessaan tämän luona kylässä.

− Hän soitti joka kerta lempivirteni Oi herra jos mä matkamies maan. Hän yritti myös kaupata pianoja minulle, Kalevi kertoo.

Eräänä päivänä Kalevi mainitsi kadulla eräälle musiikkimiehelle pianonvirittäjästä, jonka koti on täynnä soittimia. Soitinten alkuperä alkoi vähitellen selvitä.

− Soittimet olivat olleet miehellä korjattavana eri asiakkailta ja unohtuneet hänelle. Pian jokainen soitin noudettiin oikeaan osoitteeseen.

− Flyygeli oli tuotu hänelle huoltoon ylioppilastalon tulipalon jälkeen Helsingin keskustasta ja jäänyt sille tielleen. Kukaan ei sen sählingin jälkeen muistanut, minne flyygeli oli viety.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat