Myymälävartija: Henkilökunta varasti ruokaa ja paistoi leipomuksia omaan käyttöön

Henkilökunta on yllättävän monen myymälävarkauden takana, väittää vuosia myymälävartijana toiminut mies. Henkilökunta on saattanut paistaa jopa kaupan puolivalmisteita omaan käyttöön.

Myymälävarkauksista puhuttaessa unohdetaan usein yksi asia: Aina edes henkilökunta ei voi vastustaa hyllyllä olevan kauppatavaran houkutusta.

Viisi vuotta Itä-Suomessa myymälävartijana toiminut mies kuvaa ongelmaa laajaksi.

– Näin vartijana ollessani todella paljon synkkiä kohtaloita, kun esimerkiksi huonosti palkattu yksinhuoltaja vei päivän päätteeksi lapsilleen ruokaa kaupasta. Se taas johti välittömään työsuhteen purkamiseen. Myös kesätyöntekijöiden suurin syy työsuhteen loppumiseen oli näpistely, mies väittää.

Vartijan mukaan kaikkein nuorimmat kesätyöntekijät eivät edes ymmärtäneet asian vakavuutta.

– Heillä oli tapana näpistää jotain hyllystä ehkä ihan oman jännityksenkin vuoksi. He veivät hyvinkin vähäpätöistä tavaraa. Siellä sujautettiin taskuun kaikenlaista suklaapatukasta lähtien.

Siivoojia kiinnosti erityisesti ruoka

Joskus tavaraa varastivat kaupan sulkemisen jälkeen työskentelevät siivoojat.

– Heidän kanssaan piti olla tosi tarkkana. He olivat monta kertaa ostaneet kaupan auki ollessa jotain tuotteita, mutta heillä oli lisäksi mahdollisuus siivouksen aikana lisätä kassiin jotain. He veivät erityisesti ruokaa, joka ei ollut lukittuna niin kuin nykyään esimerkiksi tietotekniikka usein on.

Yksi ”vaikemmista" ryhmistä myymälävarkaita olivat vartijan mukaan naiset, joille kelpasi etenkin näppärästi piiloon sujahdettava design.

– He veivät esimerkiksi lounastunnin aikana Iittalan koriste-esineitä ja vastaavia hieman arvokkaampia sisustustavaroita taukotiloihin tai pukukoppiinsa, josta sitten myöhemmin ulos ja kotiin.

"Puolivalmisteita paistettiin illalla omaan käyttöön"

Niin sanotut rajatapaukset ja hävikkituotteet olivat vartijan mukaan oma lukunsa.

– Ainakin minun aikanani kaupassa oli käytäntö, että henkilökunta sai ottaa rikkinäisen tai illalla yli jääneen niin sanotun hävikkituotteen itselleen. Henkilökunta saattoikin napauttaa suklaalevyn neljään osaan lattialle ja tuumata, että tämähän on hyvä välipala. Se vietiin sitten yleisiin tiloihin ja syötiin.

– Kerran kävi niin, että eräs tavarantoimittaja alkoi ihmetellä paistotuotteiden hävikin kasvua. Kävi ilmi, että pari henkilökuntaan kuuluvaa paistoi niitä illalla itselleen.

Työkaveria ei haluta käräyttää

Myymälävarkauksien todistaminen oli vartijan mukaan hyvin vaikeaa. Yleensä varkaus havaittiin valvontakameran kautta.

– Yleensä kun oltiin vielä työkavereita, varmuuden varkaudesta piti olla 110-prosenttinen, ennen kuin voi ottaa asian esille. Ihan hepposin perustein ei otettu ketään kiinni tai tarkastettu.

Paljastuttuaan varkaus oli vaikea paikka niin varkaalle kuin kauppiaallekin.

– Pahinta oli kasvojen menettäminen.

Lue myös:

    Uusimmat