Mainos

Mystinen tutkinta Airiston Helmen ympärillä jatkuu: Poliisikin yllättyi löytyneen rahan määrästä – "Ei tämä ihan normaalia liiketoimintaa ollut"

1:30

Keskusrikospoliisista on aiemmin arvioitu, että Turun saaristossa viime viikonloppuna tehdyssä poliisioperaatiossa takavarikoitiin valtava määrä dataa. Määrän on kerrottu olevan noin 100-200 teratavua. Tapauksen tutkinnanjohtaja täsmentää nyt, ettei takavarikoidun aineiston varsinainen määrä ole vielä täysin selvillä.

Rikostarkastaja Tomi Taskilan mukaan aiemmin annettu arvio datan määrästä viittaa takavarikoitujen teknisten laitteiden tallennustilaan yhteensä.

– Se (datan kokonaismäärä) ei ole vielä varmistunut. Ymmärsin kuitenkin näin, että tallennuskapasiteetti olisi tämän verran. Eli maksimissaan puhutaan haarukasta 100 ja 200 teratavun välillä.

Keskusrikospoliisilla ei siis välttämättä ole tutkittavanaan aineistoa koko arvioidun määrän edestä, vaan takavarikoiduissa tallennusvälineissä voi olla myös vapaata tallennustilaa.

– Tietojen jäljentäminen on vasta alussa, eikä varsinaista tietomäärää pystytä vielä kertomaan, Taskila sanoo.

"En kommentoi salausta"

Taskila ei kerro tarkemmin, millaisia teknisiä laitteita viime viikonlopun kotietsinnöissä löydettiin. Hänen mukaansa ”erilaisia tallennusalustoja” löytyi kuitenkin paljon.

Hän ei myöskään ota kantaa siihen, oliko laitteita salattu niin, ettei niiden mahdollisesti sisältämiin tietoihin pääse käsiksi. Mikäli laitteille tallennettuja tietoja on suojattu salausavaimella, tietoihin ei välttämättä pääse käsiksi ollenkaan.

– En kommentoi salausta. Se alkaa mennä jo tutkinnallisten asioiden puolelle, Taskila sanoo.

Takavarikoidun materiaalin läpikäynnissä KRP saa apua suojelupoliisilta. KRP tiedotti asiasta aiemmin tällä viikolla.

Taskilan mukaan virka-apupyyntö jouduttiin tekemään, koska KRP:n haltuunsa saamassa materiaalissa esiintyy vieraita kieliä.

– Useita eri kieliä, joita en kuitenkaan tarkemmin yksilöi. Meidän resurssimme eivät yksin riitä sen materiaalin läpikäymiseen. Tarvitsemme tähän läpikäyntiin vieraiden kielien osaajia. Supossa sitä osaamista on.

"Voisi sanoa, että jäljillä oltiin"

Tällä viikolla kerrottiin myös, että viime viikonloppuisen operaation yhteydessä oli löydetty kaikkiaan noin kolme miljoonaa euroa käteistä rahaa. Lisäksi löydettiin myös 175 000 dollaria.

Taskilan mukaan poliisi odotti, että kotietsintöjen yhteydessä rahaa löytyisi. Määrä kuitenkin yllätti.

– Voisi sanoa, että jäljillä kuitenkin oltiin. Rahaa löytyi niin paljon, ettei ihan pieleen menty kohteesta.

– Rahamäärä kertoo, ettei tämä ihan normaalia liiketoimintaa ole ollut.

Poliisi ei ole virallisesti kertonut, minkä yrityksen tiloihin kotietsintöjä Turun saaristossa viime viikonloppuna tehtiin. Silminnäkijähavaintojen perusteella kyseessä oli Airiston Helmi Oy. Poliisi epäilee, että yrityksen toiminnassa on pesty rahaa. Asiaa tutkitaan muun muassa törkeänä rahanpesuna ja törkeänä veropetoksena.

Kaksi miestä on vangittu rikoksista epäiltynä "syytä epäillä" -perusteella. Taskilan mukaan myös muita henkilöitä on kuultu epäillyn asemassa.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja