Airiston Helmen tutkinnassa tullut ilmi useita veroparatiisiyhtiöitä – KRP etsii yhä rahanpesun alkurikosta

Airiston Helmen hallituksen ex-jäsen vangittiin talousrikosepäilyjen vuoksi 0:37

MTV Uutisten tietojen mukaan Airiston Helmen rikostutkinnassa on tullut esille useita veroparatiisiyhtiöitä, joiden rahavirtoja keskusrikospoliisi nyt kuumeisesti selvittää.

– On tullut viitteitä siitä, että niitä on paljon, tutkinnanjohtaja Tomi Taskila vahvistaa MTV:lle.

Toistaiseksi KRP:llä ei ole käsitystä siitä, mikä on epäillyn törkeän rahanpesun alkurikos ja missä se mahdollisesti on tapahtunut.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus vangitsi tiistaina venäläisen ja virolaisen miehen epäiltyinä törkeästä rahanpesusta. Poliisi vaati heitä vangittaviksi "syytä epäillä" -perusteella. Tätä järeämpi peruste olisi ollut "todennäköisin syin", mutta poliisi ei siihen vedonnut.

– Vieläkään meillä ei ole todennäköisiä syitä epäillä törkeää rahanpesua, koska mahdollinen esirikos puuttuu. Etsinnöissä löydetyt käteisvarat kuitenkin vahvistavat käsitystämme, että oikeilla jäljillä ollaan ja rahanpesusta tässä on kysymys, Taskila sanoo.

3 miljoonaa euroa ja 175 000 dollaria

KRP löysi rahanpesujutun tutkintaan liittyen viime viikonlopun laajassa operaatiossa käteistä rahaa yhteensä runsaat kolme miljoonaa euroa ja 175 000 dollaria.

Rahavirtaa pitkin tutkinnassa etsitään nyt mahdollista alkurikosta eli mistä rahat Airiston Helmen kiinteistökauppoihin ovat peräisin. Taskilan mukaan mitään viitteitä ei ole ainakaan siitä, että kyse olisi huumekaupoista saaduista varoista.

– Se kuitenkin on selvää, että käsityksemme mukaan tutkinnan kohteena olevan yhtiön toiminta ei Suomessa täytä liiketoiminnan perusteita.

Materiaalista ei Taskilan mukaan ole tullut esiin myöskään mitään sellaista, mikä antaisi aihetta avata kokonaan uusia rikosnimikkeitä. Rahanpesututkinnan lisäksi KRP epäilee asiassa törkeää veropetosta ja muita talousrikoksia.

Tutkinta tulee Taskilan mukaan kestämään ”hyvin pitkään”, ainakin ensi kevääseen.

Lue myös:

    Uusimmat