Myrkyllinen sumu piinaa Pakistania – apua toivotaan keinotekoisesta sateesta

Suomalaisen Hannelen tutkimusryhmä sai 1,5 miljoonaa Arabiemiraateista sateen luomiseksi aavikolle – kuinka kaukana ilmakehän hallinnasta ollaan nyt? 0:24
Katso myös: Hannelen tutkimusryhmä sai 1,5 miljoonaa Arabiemiraateista sateen luomiseksi aavikolle.

Pakistan käyttää ensimmäistä kertaa keinotekoista sadetta saastumisen torjumiseksi.

Pilvien kylvöä käytettiin vaarallisen savusumun torjumiseksi Lahoren suurkaupungissa, joka on yksi maailman saastuneimmista kaupungeista. Asiasta kertoo Al Jazeera

Pakistanissa on ensimmäistä kertaa käytetty keinotekoista sadetta Lahoren suurkaupungin vaarallisten saastepitoisuuksien torjumiseksi, kertoo maakunnan hallitus.

Pilvien kylvölaitteilla varustetut lentokoneet lensivät lauantaina itäisen kaupungin yllä. Se on luokiteltu yhdeksi maailman pahimmista paikoista ilmansaasteiden suhteen.

– Ainakin kymmenellä alueella Lahoressa satoi tihkusadetta, Punjabin väliaikaispääministeri Mohsin Naqvi kertoi toimittajille. Hän lisäsi, että viranomaiset tarkkailevat keinotekoisen sateen vaikutuksia 15 kilometrin säteellä.

"Lahja" Arabiemiraateista

Ilmanlaatu on ollut erityisen huono Lahoressa viime viikkoina. Punjabin hallitus on käyttänyt useita keinoja, kuten yritysten aikaistettua sulkemista ja koulujen pitämistä suljettuna kaksi päivää pidempään ilmanlaadun parantamiseksi. Mikään käytetyistä keinoista ei ole toiminut.

Naqvin mukaan tilanteesen tuli "lahja" Arabiemiraateista.

– Arabiemiraateista saapui tänne ryhmiä ja kaksi lentokonetta noin 10–12 päivää sitten. He käyttivät 48 soihtua sateen aikaansaamiseksi, hän sanoi.

Naqvi sanoi, että ryhmä pystyy arvioimaan kokeen vaikutuksia lauantai-iltaan mennessä.

Arabiemiirikunnat on käyttänyt yhä useammin pilvien kylvöä, jota kutsutaan toisinaan keinotekoiseksi sateeksi tai blueskyingiksi, luodakseen sadetta maan kuiville alueille.

Pilvien kylvöprosessissa hopeajodidia, kellertävää suolaa, poltetaan pilvissä asetonin kanssa sekoitettuna, jotta kondensaatio muodostuisi sateeksi.

Naqvi vakuutti yleisölle keinotekoisen sateen turvallisuudesta. Hän viittasi Arabiemiraattien yli tuhanteen vuosittaiseen tehtävään ja vastaaviin teknologioihin, joita käytetään kymmenissä maissa, kuten Yhdysvalloissa, Kiinassa ja Intiassa.

Lahoren myrkyllinen savusumu

Asiantuntijat ovat todenneet, että jopa hyvin vaatimaton sade on tehokas saasteiden vähentämisessä.

Syöpää aiheuttavien mikrohiukkasten pitoisuudet mitattiin lauantaina Lahoressa vaarallisiksi, ja ne olivat yli 66-kertaiset Maailman terveysjärjestön vaararajoihin nähden.

Ilmansaasteet ovat pahentuneet Pakistanissa viime vuosina, kun heikkolaatuisen dieselin savukaasujen, kausiluonteisen sadonpolton savun ja kylmempien talvilämpötilojen sekoitus sulautuu pysyviksi savupilviksi.

Lahore on kärsinyt eniten myrkyllisestä savusumusta. Myrkyllisen ilman hengittämisellä on katastrofaaliset terveysvaikutukset. WHO:n mukaan pitkäaikainen altistuminen voi aiheuttaa aivohalvauksia, sydänsairauksia, keuhkosyöpää ja hengityselinsairauksia. 

Pakistanin viranomaiset syyttävät tiiliuunien ja ajoneuvojen päästöjä, sekä jätteiden polttamista saasteiden aiheuttajiksi.

(Lähde: Al Jazeera)

Lue myös:

    Uusimmat