Myös paino voi estää pääsyn huvipuiston laitteeseen

Tykkimäen toimitusjohtaja Sakari Pasasen mukaan huvipuistot ovat Suomessa "ehdottoman" turvallisia paikkoja, vaikka alkuviikolla uutisoitiinkin Lempäälän Funparkissa laitteesta pudonneesta lapsesta.

3-vuotias tyttö oli saanut kiemurreltua itsensä laitteen turvapuomin ali ja pudonnut noin metrin. Tapauksen johdosta Funpark nosti laitteen pituusrajaa niin, että nyt alle 120-senttiset lapset pääsevät laitteeseen vain huoltajan seurassa. Myös korkea paino voi estää pääsyn laitteeseen.

Linnanmäen toimitusjohtaja Risto Räikkönen ihmettelee Funparkin toimintatapaa.

– Laitteiden pitää alun perinkin olla turvallisia. Eihän ihmisiä voi käyttää koekaniineina, vaikka hyvä tietenkin, että nostavat rajaa myöhään kuin ei milloinkaan, Räikkönen sanoo.

Linnanmäellä turvarajoja ei omin päin nosteta, vaan pituusrajasuositukset tulevat laitevalmistajilta. Lisäksi laitteen turvallisuuden tarkastaa aina ulkopuolinen turvallisuuslaitos.

Myös Tykkimäen toimitusjohtaja Sakari Pasanen korostaa laitevalmistajien asettamia turvarajoja ja ulkopuolisen viranomaisen tarkastusta.

Tykkimäen laitteissa myös painorajat

Pitäisikö huvipuistolaitteiden turvarajoissa sitten ottaa kokonaisvaltaisemmin huomioon esimerkiksi pienikokoisen lapsen vyötärönympärys, jotta Funparkin kaltaiset tapaukset voitaisiin välttää?

– Laitevalmistajat ne varmaan ottavatkin huomioon, mutta en ole kyllä kuullut tai törmännyt siihen, että liian pienikokoinen ei pääsisi laitteeseen. Mutta Tykkimäelläkin on sellaisia laitteita, joissa on asetettu henkilön maksimipaino esimerkiksi sataan kiloon, Pasanen kertoo.

Painoraja tulee yleensä kyseeseen lasten laitteissa, joissa turvapuomi on samanlainen sekä lapselle että aikuiselle. Huvipuistokävijöitä ei sentään passiteta laitteen edustalla vaa'alle, vaan vatsakkaampien laiteturvallisuus tarkistetaan narulla, joiden päiden täytyy ylettyä vatsan ympäri.

"Henkilökunnan koulutus ratkaisee"

Räikkösen mukaan Linnanmäellä Funparkin kaltainen tapaus ei olisi voinut sattua.

– Meillä se laite ei olisi koskaan lähtenyt liikkeelle. Jos nähdään, että joku lapsi ei siellä istu kunnolla eikä viihdy, vaan kinuaa pois tai ei oikein tiedä, haluaako olla vai ei, niin se laite ei lähde liikkeelle, se on ihan selvä juttu.

Räikkönen korostaa turvallisuudessa henkilökunnan koulutusta erityisesti poikkeustilanteiden varalta.

– Esimerkiksi jarrumiehen yksi keskeisimpiä tehtäviä on matkan aikana varmistaa, että turvallisuus säilyy, eli tarkkailla matkustajia, miten he käyttäytyvät ja toimivat. Kaikkihan oppivat sen, mistä joku laite menee päälle ja mistä pois, mutta poikkeustilanteet ovat niitä, joita varten ihmisiä pitää kouluttaa.

– Samaan hengenvetoon täytyy toki sanoa, että kaikki on mahdollista. Tippuuhan lentokoneita ja uppoaahan valtamerialuksiakin – eihän sitä koskaan tiedä, Räikkönen huomauttaa.

Suomessa on tiettävästi sattunut historian aikana kolme kuolemaan johtanutta huvipuisto-onnettomuutta. Eilinen uutinen Yhdysvalloista Teksasista kertoi, että nainen kuoli pudottuaan jättimäisestä vuoristoradasta. Silminnäkijöiden mukaan turvakaari ei ollut oikein kiinni.

Lue myös:

    Uusimmat