Useita vuosia aktiivisesti töitä etsinyt Aila peräänkuuluttaa ikäihmisten oikeutta vaihtaa työuransa suuntaa. Mieluinen työ edesauttaa henkistä pirteyttä ja pidentää työuria.
Onko yli 50-vuotiaan enää realistista kaavailla uutta työuraa? Tähän pitäisi olla mahdollisuus, Aila toteaa painokkaasti.
− Moni on haaveillut nuorempana jostain muusta työstä tai todennut myöhemmin tehneensä aikoinaan ammattinsa suhteen väärän valinnan.
Aila itse unelmoi jo nuorena naisena tyylikkäästä putiikista. Nyt hän pystyttäisi sen itse, mutta eläke ei riitä uuteen alkuun.
− Antakaa minulle ja muille samassa uppoavassa veneessä istuville edes mahdollisuus huolehtia vielä itsestämme. Minulla oli jo 50 vuoden tienoilla monia entisiä kollegoita, jotka hekin unelmoivat uudesta alusta. Mutta ei heitä kukaan huolinut.
Aila muistuttaa, että kun ihminen onnistuu saamaan uuden työn mieluisalta alalta, hän voi jatkaa iäkkäänäkin aktiivista työuraa joko kokopäiväisesti tai osa-aikaisesti.
− Rahan tienaamisen ohella ihminen pysyy mieluisaa työtä tehdessä mieleltään virkeänä ja aktiivisena.
Etätöitä ikääntyville
Kuka työllistäisi keski-ikäisen tai hieman sitäkin vanhemman?
− Siihen tarkoitukseen täytyy saada joku työnvälitysorganisaatio. Onhan nykyisin perustettu jopa tanssipaikkoja, joihin pääsee sisään vain todistamalla olevansa yli 50 vuotta!
Ailan USA:ssa asuva ystävä sai potkut työstään viisikymppisenä, eikä hänen uransa kaatunut siihen.
− Hän sai pian potkujen jälkeen peräti 3 uutta työtä. Hänen mukaansa Yhdysvalloissa ei tuijoteta ikää niin tarkkaan.
Yksi toimiva vaihtoehto eläkeläiselle on etätyö.
− Minä ainakin tekisin mielelläni tietokoneella omalla ajallani jotain. Sitähän voi tehdä silloin kuin itselle parhaiten sopii, jopa yöllä. Kopioida jonkun tekstejä, vastata tiedusteluihin, ihan mitä vaan, Aila sanoo.
Studio55/Jenni Kokkonen