Myös G7-maat ja Australia sopuun venäläisen korkeamman jalostusarvon öljytuotteiden hintakatosta

3:45
Video: EU-johtajat vierailivat Kiovassa, samaan aikaan Venäjä jatkoi Hersonin pommittamista – tältä Hersonissa nyt näyttää

Aiemmin EU-maat pääsivät myös sopuun öljykatosta.

G7-maat ja Australia pääsivät perjantaina sopuun venäläisen dieselin ja muiden korkeamman jalostusarvon öljytuotteiden hintakatosta. Aiemmin perjantaina EU:n jäsenmaat olivat päässeet sopuun samasta hintakatosta.

G7-maihin kuuluvat Yhdysvallat, Kanada, Ranska, Saksa, Italia, Britannia ja Japani.

Korkeamman jalostusarvon öljytuotteiden hintakatoksi sovittiin 100 dollaria barrelilta. Halvempien öljytuotteiden, kuten polttoöljyn, hintakatoksi sovittiin 45 dollaria barrelilta.

Jo aiemmin EU sekä G7-maat olivat asettaneet meriteitse kuljetetulle venäläiselle raakaöljylle 60 dollarin hintakaton barrelilta.

Hintakatolla on tarkoitus vahingoittaa Venäjän sotakassaa, jota se käyttää sotaan Ukrainassa.

EU ja Yhdysvallat tyytyväisiä

Nyt sovittu hintakatto oli EU-komission esityksen mukainen. Esimerkiksi Puola ja Baltian maat olivat vaatineet kovempia pakotteita. Samalla tavoitteena oli kuitenkin välttää liian kovia pakotteita, ettei Venäjän öljyvienti katkea kokonaan. Se johtaisi öljynhinnan jyrkkään nousuun maailmanmarkkinoilla.

EU-diplomaatit luonnehtivat hintakaton olevan hyvässä tasapainossa ja sen osuvan tavoitteeseen vähentää Venäjän tuloja. Yhdysvaltojen valtiovarainministeri Janet Yellen kehui päätöstä ja sanoi sen perustuvan aiempiin pakotteisiin.

Kremlin edustaja Dmitri Peskov arvosteli suunniteltuja pakotteita jo ennen EU:n päätöstä ja sanoi niiden johtavan epätasapainoon kansainvälisillä energiamarkkinoilla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja