Mykistävä video suoraan Hornetin ohjaamosta: Näin sulavasti hävittäjä liikkuu lentonäytöksessä Ilmavoimien kapteenin käsissä

Mykistävä video suoraan ohjaamosta: Näin sulavasti hävittäjä liikkuu lentonäytöksessä Ilmavoimien kapteenin käsissä 0:16
Katso videolta Niemisen upea taidonnäyte!

Helsingin Kaivopuistossa viikonloppuna nähty lentonäytös keräsi paikan päälle lukuisia ihailevia silmäpareja. Yksi katseen kohteista oli Hornet, jonka ohjaamossa istui Ilmavoimien kapteeni Anssi Nieminen.

Anssi Niemisen kiinnostus lentämiseen alkoi jo lapsena. Hän asui Kauhavalla, jossa vielä silloin sijaitsi Lentosotakoulu. Erilaiset hävittäjät olivatkin nuorelle Niemiselle tuttu näky taivaalla. 

– Pikkupoikana kiinnostuin sotilasilmailusta, kun lentokoneita näki koko ajan. Se oli selkeä vaihtoehto, että tuota lähdetään ainakin kokeilemaan, jos pääsee lentäjäksi Ilmavoimiin. 

Ilmailukärpäsen puraisu kantoi hedelmää, sillä Nieminen pääsi vuosien jälkeen lentoreserviupseerikurssille lentämään potkurikonetta. Myöhemmin ura vei suihkukoneisiin ja hävittäjiin. 

– Nyt olen lentänyt Hornetia yhdeksän vuotta ja 900 tuntia, hän naurahtaa. 

Tästä pääset katsomaan koko Niemisen soolon.

Ensimmäinen lento suurelle yleisölle 

Kaivopuiston näytös oli ensimmäinen esitys Niemiselle näytöslentäjänä. Viime vuoden hän toimi varaesityslentäjänä, mutta esityksiä oli niukasti koronan vuoksi. 

– Tämä on ensimmäinen ja viimeinen vuosi näytöslentäjänä. Ilmavoimissa ollaan yksi vuosi näytöslentäjinä ja vuosi sitä ennen varanäytöslentäjinä, eli harjoitellaan tehtävää varten.

Nieminen kuvailee Kaivopuistoa “ykkösesiintymispaikaksi” Suomessa. Hän huomauttaa, että on ylipäätään harvinaista, että Helsingin edustalle saa tuoda Hornetin näytille. 

– Harva paikka Euroopassakaan on sellainen, jossa olisi niin paljon yleisöä ja niin hieno paikka näytöslennolle. 

"Positiivista palautetta tullut joka puolelta"

Nieminen on saanut paljon palautetta ensimmäisestä esiintymisestään. Hän on myös itse tyytyväinen lentoonsa. 

– On se yllättänyt meikäläisenkin, että niin positiivista palautetta tullut joka puolelta ja ihmiset ovat olleet niin innolla ottamassa vastaan. 

Nieminen muistaa viikonlopulta selkeästi hetken, kun hän lähestyi Kaivopuistoa Helsinki-Vantaalta. 

– Kun Helsingin edustalle tuli ja näki, kuinka paljon Kauppatorin lähettyville oli veneitä pysäköity, niin totesin itselleni, että “nyt on aika paljon ihmisiä katsomassa. Vedetään tämä hyvin”. 

– Kun ensimmäisen vedon pääsi aloittamaan ja siitä lähti homma liikkeelle, niin unohtui kaikki jännittäminen. Sai vain nauttia lentämisestä yleisön edessä. 

Lue myös:

    Uusimmat