Mykistävä kuva: Miestäkin korkeammat kinokset valtasivat suomalaiskylän – meteorologi varoittaa ennätyslumista: ”Äkillinen sulaminen olisi kohtalokasta”

1:15
Katso hurja video lumen valtaamasta Syötekylästä! Videon on kuvannut Tarja Tihinen.

Vaikka eteläisessä Suomessa lunta ei juurikaan tänä talvena ole nähty, pohjoisemmassa tilanne on ollut päinvastainen. Joissain paikoissa lumikinokset ovat kivunneet jopa 130 senttimetrin korkuisiksi.

Pudasjärven itäpuolella sijaitsevassa Syötekylässä, Pohjois-Pohjanmaalla, korkeimmat nietokset ovat jo miestäkin korkeampia, kirjoittaa Forecan meteorologi Markus Mäntykannas blogissaan.

Hänen mukaansa Syötekylässä ei ole omaa havaintoasemaa, joten virallista lumikinoksen syvyyttä ei voida mitata.

Eniten lunta on mitattu Puolangassa, jossa mitattiin kinosten syvyydeksi 134 senttimetriä. Pääsiäisenä mitta käväisi vieläkin korkeammalla, 139 senttimetrissä. Se on tämän talven mittausennätys.

Ennätyslumet voivat johtaa ennätystulviin

Ennätyslumista voi kuitenkin seurata myös ennätystulvat. Ennusteen mukaan sää jatkuu tavallista viileämpänä pitkälle kevääseen. Kun lämpötila vihdoin toukokuussa nousee, aurinko paistaa jo korkeammalta ja lämmittää enemmän. 

– Äkillisen lämpöaallon käynnistämä lumen sulaminen olisi Lapissa kohtalokasta: edessä voivat olla historiallisen rajut kevättulvat, Mäntykannas sanoo. 

Ympäristökeskus kertookin, että vuodesta 1962 lähtien tilastoitujen havaintojen mukaan Kemijoen ja Ivalojoen vesistöalueilla ei ole koskaan aiemmin havaittu näin suuria määriä lumensulamisesta aiheutuvaa vettä kuin tänä keväänä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja