Sodankylän ennätyshanki on niin paksu, etteivät asukkaat tiedä, mihin sitä kolaisi – Pekka toivoo, että nurmi tulee joskus esiin: "Muuten huolestuttaa, että tämä on jääkausi"

Sodankylässä eletään ennätyshankien keskellä, ja lisää lunta on luvassa 6:08
Sodankylässä eletään ennätyshankien keskellä, ja lisää lunta on luvassa.

Eteläisessä Suomessa ei päästy nauttimaan tänä talvena lainkaan lumihangista – ei edes pienistä sellaisista.

Pohjoisessa lunta on puolestaan riittänyt senkin edestä ja riittää edelleen. Lumensyvyysennätyksiä on rikottu viimepäivinä useilla eri mittauspisteillä. Esimerkiksi Sodankylän Tähtelässä tehtiin tänään aamulla paikkakuntakohtainen ennätys, kun lumensyvyydeksi mitattiin 128 senttiä.

Sodankyläläinen Pekka Heikkinen kertoi MTV Uutiset Livessä, että viime yönä lunta oli satanut taas viitisen senttiä ja lisää tulee koko ajan.

– Lunta on tullut nyt vissiin pääsiäisen pyhät, että vaikka se on kymmenen senttiä kasvanut, mutta kaiken kaikkiaan varmaan 30 senttiä, en valehtele kyllä. Erilaisissa muodoissa: kuivaa ja tuiskuavaa ja märkää ja nuoskaa ja kaikkea mahdollista, Heikkinen kertoo.

– Vähän jo, että mihin sitä rupeaa laittamaan, että takaisinkaan sitä ei voi oikein syytää.

Heikkisen mukaan kaupungin keskustassa lumi on muodostanut jo näköesteitä liikenteelle ja ihmisillä on pihoillaan ongelmana, mihin kaiken lumen kolaa.

– Ei lingotkaan oikein syydä enää niin korkealle, hän toteaa.

Heikkinen kertoo, että ainahan talvisin Sodankylässä lunta on ollut, mutta tänä vuonna sitä on tullut poikkeuksellisen paljon.

– Pääosin hallitsevaa on ollut jatkuva lumen tulo. Pakkasjaksoja meillä ei oikein ollut. Kyllä se siellä neljänkymmenen kieppeillä kävi, mutta ei semmoista perinteistä, niin kuin meillä oli silloin 20 vuotta sitten, että oli se viikko siellä viidenkymmenen kieppeillä. Mutta lunta sen sijaan, sitä on piisannut kyllä.

Tällä hetkellä Sodankylässä lämpötila on nollan tuntumassa. Tästäkin voi Heikkisen mukaan ottaa ilon ja hyödyn irti.

– Nyt on taas sellainen hyvä kuntokuuri. Jos haluaa tehdä lumitöitä, niin nyt on pikkuisen tuommoista märkää ja painavampaa versiota. Että ei haittaa vaikka kuntosalit ois kiinni, täällä nimittäin tätä luonnonjumppaa kyllä on piisannut.

Meteorologi lupailee, että pohjoiseen olisi edelleen tulossa lisää lunta. Tähän Heikkinen ei voi kun naurahtaa.

– Siihen se on tyytyminen. Toivotaan tietysti, että jossain vaiheessa rupeais jostain maata pilkottamaan. Tämähän muuten huolestuttaa, että tää on jääkausi, jos nämä vanhat ei ehdi sulaa alta pois ja uutta tulee.

Lue myös:

    Uusimmat