Myanmarissa juntta katkaisi taas netin yön ajaksi, mielenosoitukset jatkuvat

Myanmarissa internet oli poikki toisena perättäisenä yönä, kun sotilasjuntta pyrki tukahduttamaan vallankaappauksen vastaisia mielenosoituksia ja kansalaistottelemattomuuskampanjaa.

Yhteydet Myanmariin olivat maanantain vastaisen yön tavoin lähes kokonaan poikki yön ajan.

–  He sulkivat internetin, koska he haluavat tehdä pahoja asioita. Emme nukkuneet koko yönä, koska halusimme nähdä, mitä tapahtuisi, kertoi maan suurimman kaupungin Yangonin asukas Win Tun uutistoimisto AFP:lle.

Sotilasjuntta on myös lähettänyt viime päivinä kaduille aiempaa enemmän sotilaita ja panssaroituja ajoneuvoja, tarkoituksenaan ilmeisesti pelotella kansalaisia. Mielenosoitukset jatkuivat silti eilen, joskin osanotto oli hieman vähäisempää kuin edellisinä päivinä.

Kuusi ihmistä haavoittui eilen Myanmarin toiseksi suurimmassa kaupungissa Mandalayssa, kun poliisi käytti ritsoja ja kumiluoteja mielenosoittajia vastaan. Mielenosoittajat vastasivat heittelemällä poliisia tiilillä.

Mielenosoitukset jatkuivat myös tänä aamuna.

Lakot iskevät armeijan taloudellisiin intresseihin

Armeija kaappasi vallan Myanmarissa kaksi viikkoa sitten maanantaina ja vangitsi maan demokraattisesti valitun johtajan Aung San Suu Kyin ja muuta poliittista johtoa. Vallankaappaus on tuomittu laajasti maailmalla.

Vallankaappauksesta suuttuneet myanmarilaiset ovat taistelleet junttaa vastaan mielenosoitusten ohella kansalaistottelemattomuudella. Monilla yhteiskunnan sektoreilla merkittävä osa työntekijöistä on mennyt lakkoon.

Tarkoituksena on heikentää sotilashallinnon otetta maahan ja iskeä armeijan taloudellisiin intresseihin. Moni myanmarilainen uskoo, että sotilasjuntta on mahdollista kaataa tätä kautta. Esimerkiksi pankkisektorin lakkoilun toivotaan iskevän armeijan rahavirtoihin.

–  Jos lakkaamme menemästä töihin, taloudellinen sektori lakkaa toimimasta. (Asevoimien komentaja) Min Aung Hlaing ja sotilasdiktaattorit välittävät taloudesta, koska he rakastavat rahaa. Uskon vahvasti, että voimme kaataa diktaattorit, jos kaikki pankin henkilökunta liittyy kansalaistottelemattomuusliikkeeseen, pankkityöntekijä Daw Thandaw Kyaw kertoi New York Timesille.

Lehden haastattelema asiantuntija arvioi, että noin kolme neljäsosaa Myanmarin noin miljoonasta valtion virkamiehestä on lopettanut työskentelyn. Sähkö- ja energiaministeriössä noin 60 prosenttia työntekijöistä on mennyt lakkoon, mikä vaikeuttaa esimerkiksi sähkölaskujen lähettämistä kansalaisille.

Kuluttajat ovat myös alkaneet boikotoida yrityksiä, jotka ovat armeijan hallinnassa.

Juntan johtaja Min Aung Hlaing on kehottanut valtion työntekijöitä palaamaan töihin, ja sanoi heidän joutuneen "häikäilemättömien ihmisten" yllyttämiksi.

Lue myös:

    Uusimmat