Mainos

Myanmarin vaaleissa ei suurta vilppiä

Myanmarin parlamenttivaalit sujuivat sunnuntaina ainakin päällisin puolin hyvin. Kansainväliset tarkkailijat raportoivat vain pienistä, yksittäisistä vilppiyrityksistä.

– Olemme keskustelleet kymmenien ihmisten kanssa aamusta alkaen. Kaikki ovat sanoneet, että he ovat voineet äänestää rauhassa ja turvallisesti, yksi Kaakkois-Aasian maiden yhteistyöjärjestön Aseanin kansainvälisistä tarkkailijoista kommentoi.

Tosin osassa maassa turvallisuustilanne ei sallinut vaalien järjestämistä ja ongelmia oli myös ulkomailta äänestämisessä. Ongelmien vuoksi nelisen miljoonaa burmalaista ei pystynyt äänestämään.

Melkein sata puoluetta oli asettanut ehdokkaita kansallisen ja alueparlamenttien vaaleihin. Monet niistä ajavat jonkin pienen etnisen ryhmän asiaa. 

Opposition odotetaan menestyvän 

Äänestäminen alkoi aamukuudelta paikallista aikaa ja loppui neljältä iltapäivällä. Vaalivirkailijoiden mukaan äänestysprosentti oli 80 prosentin tienoilla, minkä tulkittiin suosivan oppositiota. Vaalien alustavat tulokset valmistuvat alkuviikosta ja lopulliset vasta parin viikon päästä. Ovensuukyselyitä ei tehty.

Rauhannobelisti Aung San Suu Kyin johtaman Kansallisen demokratialiiton NLD:n odotetaan menestyvän hyvin vaaleissa. Ne olivat ensimmäiset, joihin oppositio pystyi täysimittaisesti osallistumaan. Neljän vuoden takaisia vaaleja oppositio boikotoi.

Pääkilpakumppani on sotilashallinnon perillinen, USDP-puolue, jonka ehdokkaista monet ovat entisiä upseereita.

Valittu parlamentti valitsee Myanmarin presidentin. Suu Kyi ei kuitenkaan voi tulla valituksi, sillä Myanmarin lain mukaan presidentin lähisukulaiset eivät saa olla ulkomaiden kansalaisia. Suu Kyin edesmennyt mies oli britti, ja heidän lapsillaan on Britannian kansalaisuus.

Vaaleissa valitaan kolme neljännestä parlamentaarikoista. Loput paikat on varattu armeijalle. Tämä estää maan perustuslain muuttamisen ilman armeijan suostumusta. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.