Ilja Janitskinin räiskyvä elämä: Lupaavasta jääkiekkoilijasta sananvapauden rajoja koetelleeksi kiistakapulaksi

IL: MV-lehden perustaja Ilja Janitskin on kuollut 42-vuotiaana 1:22

Harvaan henkilöön kiteytyy yleisössä niin keskenään kiisteleviä näkemyksiä kuin syöpään menehtyneen Ilja Janitskinin tapauksessa.

Tieto Janitskinin kuolemasta onkin nopeasti herättänyt kommentointia sosiaalisessa mediassa puolesta ja vastaan.

Janitskin nähtiin vielä loppuvuodesta hovioikeudessa puolustautumassa häntä vastaan ajettuihin syytteisiin siitä, että Janitskin valjasti MV-sivuston asiattoman ja useiden ihmisten kunniaa loukkaavan keskustelun julkaisupaikaksi.

Janitskinin mukaan MV-julkaisu perustettiin harrastuspohjalta tekemään kirjoituksia aiheista, joita ei perinteisemmissä julkaisuissa näkynyt. MV huomattiin myös perinteisessä mediassa, ja maahanmuuttovastaisesta ja kärjekkäästi kirjoittavasta MV:stä uutisoitiin muissa välineissä. Uutisoinnissa oli Janitskinin mielestä kyse ajojahdista ja häneen kohdistuvasta maalittamisesta.

Hän kiisti olleensa sivustosta millään tavalla vastuussa ja maalasi siitä kuvan itseohjautuvana julkaisualustana, jossa hän tarjosi alustan ja kuka vain, jolla oli tunnukset, saattoi kirjoittaa sinne mitä vain.

Käräjillä Janitskin sai tuomion yhteensä 16 rikoksesta, muun muassa törkeistä kunnianloukkauksista, kiihottamisista kansanryhmää vastaan ja tekijänoikeusrikoksista. Hovioikeuden ratkaisu ei ehtinyt tulla ennen Janitskinin kuolemaa.

Jääkiekkoa ja politiikkaa

Lieksalaislähtöinen Ilja Janitskin muistetaan MV-julkaisun lisäksi muun muassa lyhytikäisen Absolute-lehden perustamisesta Jussi Ahteen kanssa ja nuoruuden lyhyeksi jääneestä jääkiekkourasta. Mies asui niin Yhdysvalloissa kuin Espanjassa ja Andorrassakin, jossa pakoili lain kouraa.

Janitskin yritti viimeisen parin vuoden aikana myös politiikkaan. Hän ilmoitti, että asettuu ehdolle presidentinvaaleihin, mutta ei saanut kerättyä tarpeeksi kannattajakortteja. Lopulta hän lähti Paavo Väyrysen tähtiliikkeen kelkkaan eduskuntavaaleissa viime vuonna. Hän ei kuitenkaan päässyt läpi 390 äänellä.

Janitskin sairasti suolistosyöpää vuodesta 2017. Hän kertoi hiljattain joutuneensa Helsingissä sijaitsevaan Meilahden sairaalaan hengitysvaikeuksien takia. Iltalehti uutisoi tänään ensimmäisenä Janitskinin kuolemasta.

Lähteet: STT, MTV Uutisten arkisto

Lue myös:

    Uusimmat