Mainos

Muuttovalmis omakotitalo avaimet käteen -toimituksena

Omakotitalo avaimet käteen -toimituksena on nopea ja laadukas tapa rakentaa. Tilaaja voi itse vaikuttaa niin hintaan kuin ratkaisuihinkin.

Moni suomalainen haaveilee omakotitalossa asumisesta. Vaihtoehtoina sen hankkimiseksi on joko ostaa vanha tai rakentaa uusi. Uuden rakentamisessa tavallisimmat vaihtoehdot ovat tekeminen itse pitkästä tavarasta tai elementtitoimitus, mutta on mahdollista myös jättää rakentaminen kokonaan toisten huoleksi ja ostaa uusi, muuttovalmis talo avaimet-käteen toimituksena. Se sopii erityisesti silloin, kun on puutetta ajasta tai osaamisesta – tai molemmista.

– Rakennuskokemusta ei ollut ja epäsäännöllisen työajan yhteen sovittaminen perinteisen omakotirakentamisen kanssa olisi venyttänyt aikataulua liiaksi, Eero Niskala pohtii. Myös Simo Rantalan ajatukset ovat kulkeneet samoja reittejä:

– Se tuntui helpolta ja nopealta tavalta, koska lapset ovat pieniä ja molemmat vanhemmat vuorotyössä.

– Asiakkaalle jää tontin ja liittymien hankkiminen sekä tarvittavien maatöiden teettäminen. Sen jälkeen talotoimittaja tulee paikalle ja rakentaa talon valmiiksi perustuksista lähtien avaimet käteen -periaatteella, kiteyttää myyntipäällikkö Jari Simonen, Pohjola Design-Talo Oy.

– Asiakkaan tulee hankkia rakennuslupa, jossa toimittaja tietysti tarvittaessa auttaa. Lisäksi hänen on nimettävä hankkeelle valvoja. Rakennusvaiheessa asiakkaalla on silti edelleen avustavia tehtäviä, kuten siivousta sekä tavaroiden vastaanottoa ja sisään kantamista. Kun talo alkaa olla valmis, hänen vastuullaan on ulkoverhouksen maalaaminen ja pihatöiden teko.

Avaimet käteen -toimitusta pidetään usein kalliina. Totuus ei välttämättä ole sellainen, vaan tilaaja vaikuttaa lopulliseen hintaan paljon omilla valinnoillaan.

– Perustoimituksen kohdalla neliöhinta vaihtelee 1 000 ja 1 600 euron välillä, Simonen kertoo. Käytössä on alueellinen hinnasto, sillä rakennuskustannukset vaihtelevat suuresti eri alueilla.

– Hintaan vaikuttavat edelleen asunnon koko ja mikäli asiakas haluaa normaalitoimituksesta poikkeavia varusteita esimerkiksi sisustusmateriaaleihin, kalusteisiin tai lämmitysratkaisuihin, ne näkyvät myös merkittävästi hinnassa.

– Teimme aika paljon muutoksia peruspakettiin. Sisustustarvikkeista valittiin parhaat mitä löytyi ja vaihdoimme myös sisustuspakettien ulkopuoleltakin itseä miellyttäviä varusteita, muistelee Katta Siltavirta. Tämä näkyi tietysti hinnassa, mutta siihen tiedettiin varautua.

– Materiaalivalinnat ovat – ehkä vallitsevasta käsityksestä poiketen – melko kattavia ja asiakkaan niin halutessa valikoimia voi lisätä melkein rajattomasti, Simonen sanoo.

– Kannattaa myös muistaa, että käyttämiemme materiaalien kotimaisuusaste on hyvin korkea, lähelle 100 prosenttia. Asiakas voi vaikuttaa myös huonetiloihin. Esimerkiksi kevyitä väliseiniä voidaan siirtää tai jättää osittain rakentamatta, samoin oviaukkoja.

– Saunan ja yläkerran huoneiden osalta tuli muutoksia. Ne nostivat budjettia jonkin verran, mutta suurista summista siinä ei ollut kysymys, sanoo myös Sanna Niskala.

Jermi ja Heli Tertsunen puolestaan valitsivat toimituksen, johon ei tilattu sisustustöitä:

– Katsottiin elämäntilannetta. Laskettiin kuinka paljon voi saada lomaa työpaikasta ja paljonko pystyy itse tekemään, Jermi Tertsunen erittelee.

– Tiesimme pystyvämme joihinkin töihin; oli käden taitoja ja apumiehiä saatavilla. Sen pohjalta aloimme miettiä sopivia osakokonaisuuksia – mitä pystytään itse tekemään ja mitä kannattaa tehdä sillä tavalla, että ehtii välillä nukkuakin ennen töihin lähtöä. Talon näkyvät osat sisäpuolella ovat itse tehtyjä:

– Itse tehtiin niin paljon kuin pystyttiin. Enempään ei olisi pystynyt tässä elämäntilanteessa, todistaa Heli Tertsunen.

Vaikka talo tuli lähes valmiina, itseltä vaadittava osallistumisen määrä oli silti yllättävän suuri: – Loppuvaiheessa tuntui siltä, että nyt alkaa riittää. Yllättävän paljon oli aina tehtävää vielä työpäivän jälkeenkin. Ei kannata varautua siihen, että kun luvat on saatu ja maatyöt tehty, voi vain maata sohvalla ja talo nousee itsestään, Siltavirta hymyilee.

Eero Niskalan kokemukset ovat samanlaiset:

– Meillä ei ollut varsinaisesti odotuksia vaikka tiedossa oli, että rankka urakka on edessä. Saimme huomata, että vaikka talo hankitaan avaimet käteen -toteutuksena, omaakin työtä saa kyllä tehdä. Niskala ei suinkaan näe tätä vain rasituksena:

– Voi myös sanoa, että halutessaan sitä pääsee tekemään ja vaikuttamaan itsekin rakentamiseen.

Lisätietoja:

(JKA 21.3.2008)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.