Muuttaako geenimanipuloidun ruoan uusi sukupolvi ihmisten DNA:ta?

Uunituore tutkimustulos valottaa mekanismia, jonka avulla geenimanipuloitu ruoka saattaa vaikuttaa ihmisten solujen toimintaan.

Cell Research -lehdessä julkaistu tutkimus paljastaa, että niin sanottua mikroRNA:ta on säilynyt ihmisen ruoansulatusprosessissa. Nämä geneettiset ainekset ovat muuttaneet kolesterolin toimintaa ja sitoutuneet maksan proteiineihin. The Atlantic -lehti uskoo, että GM-ruoan turvallisuus on nyt arvioitava uudelleen.

Kiinalaiset tutkijat löysivät pieniä määriä mikroRNA:ta riisiä syövien ihmisten verestä ja sisäelimistä. Tutkivat löysivät mikroRNA:n jo vuosikymmen sitten, jonka jälkeen se on yhdistetty moniin eri sairauksiin syövästä Alzheimerin tautiin, kertoo The Atlantic. Kiinalaisten tutkimustulos on ensimmäinen todiste syödyn kasvin mikroRNA:n selviytymisestä ihmisen ruoansulatuksen läpi. Se on myös ensimmäinen esimerkki siitä, että elimistön ulkopuolelta tulleella mikroRNA:lla on vaikutusta ihmisten solutoimintaan.

Merkittäviä vaikutuksia GM-ruoalle

Jos tutkimus todetaan paikkansapitäväksi ja jos se pystytään toistamaan, sillä saattaa olla hyvin merkittäviä vaikutuksia eri yhteiskunnan aloilla. Erityisen kinkkiseksi se tekee geenimanipuloidun ruoan tilanteen, sillä bioteknologiafirmat ja ruokateollisuus ovat toivoneet käyttävänsä mikroRNA:han perustuvaa tekniikkaa uuden sukupolven GM-ruoassa, kertoo Indian Country Today -verkkopalvelu.

Nykyisin geenimanipuloituun ruokaan lisätään geenejä, jotka muuttavat kasvien toimintaa ja käyttäytymistä. MikroRNA:ta sen sijaan käytettäisiin geenimanipuloidussa kasveissa tuholaisten käyttäytymisen muuttamiseen. MikroRNA:lla voitaisiin estää tuholaisten tiettyjen geenien toiminta.

Ihmisillä ja hyönteisillä on kuitenkin huomattava määrä yhteistä DNA:ta. Jos mikroRNA pystyy vaikuttamaan hyönteisten DNA:han, se todennäköisesti pystyy tekemään saman ihmisen elimistössä, kertoo tutkija Doug Gurian-Sherman.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat