Muuntohuumeet lisääntyvät räjähdysmäisesti – "Psykonautit vetävät jokaisen napin"

Uusia muuntohuumeita tulee Eurooppaan järkyttävää vauhtia. EU:n huumevirasto EMCCDA:n huumeraportin mukaan uusia muuntohuumeita tavattiin viime vuonna noin kaksi viikossa.

EU-jäsenmaat raportoivat 101 uutta psykoaktiivista ainetta Euroopan muuntohuumeiden varoitusjärjestelmään (EWS) vuonna 2014. Tämä on enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Varoitusjärjestelmän valvomista yli 450 aineesta yli puolet on tunnistettu viimeisen kolmen vuoden aikana.

Suurimmat muuntohuumeryhmät ovat kannabista vaikutuksiltaan muistuttavat synteettiset kannabinoidit ja amfetamiinia muistuttavat katinonit.

Ilmiön kasvuun monia syitä

Sosiaali- ja terveysministeriön neuvottelevan virkamiehen Elina Kotovirran mukaan muuntohuumeiden yleistymiseen on monta syytä.

Pääsyy on lain kiertäminen. Uusia aineita tehtaillaan ja tilaillaan rangaistusten välttämiseksi. Vielä laillisten aineiden saatavuus on myös parempi ja sitä myötä hinta halvempi.

Joillakin käytön taustalla on myös silkka kokeilunhalu.

– Jotkut vetävät loppuun asti vauhtiin päästyään. Niin sanotut psykonautit etsivät uusia aineyhdistelmiä ja vetävät Pacmanin tapaan jokaisen eteen tulevan napin, Kotovirta kuvailee.

"Muuntohuumeiden vastainen kilpajuoksu jatkuu"

Muuntohuumeet lisätään kiellettyjen psykoaktiivisten aineiden listaan aine kerrallaan, joten uudet aineet ovat ilmestyessään lähtökohtaisesti laillisia.

Jossain Euroopan maissa on tämän estämiseksi kielletty kokonaisia aineryhmiä. Kotovirran mukaan Suomikin on tätä vaihtoehtoa pohtinut, mutta se ei ole saanut suurta kannatusta.

– Suomen perustuslaki lähtee siitä, että kansalaisen on tiedettävä tarkkaan, mikä on laillista ja laitonta. Tällaisessa aineryhmiä kieltävässä geneerisessä luokittelussa se voi jäädä epäselväksi, hän kertoo.

Kotovirta ei usko, että muuntohuumeilmiö tulisi hiljenemään.

– Tämä kilpajuoksu tulee jatkumaan vielä pitkään, hän toteaa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja