Lääkärit pulassa: Muuntohuumeiden yliannostusta ei osata hoitaa

Muuntohuumeiden määrän kasvu näkyy terveydenhuollossa. Uudet aineet tunnetaan huonosti sekä käyttäjien että terveydenhuollon piirissä.

Osaa aineista on todella vaikeaa annostella. Käyttäjä ei voi esimerkiksi olla varma, onko aine puhdasta vai jatkettua.

Lisäksi uusissa aineissa ei ole vanhempaa ja kokeneempaa käyttäjäkuntaa, joka osaisi käyttää aineita mahdollisimman pienin haitoin.

– Alkoholin ja perinteisten huumeiden käyttötapoja koskeva tieto siirtyy kokeneilta käyttäjiltä uusille, neuvotteleva virkamies Elina Kotovirta sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoo.

Muuntohuumeiden kieltämiseen pääasiallinen syy onkin aineiden vaarallisuus ja arvaamattomuus.

Muuntohuumeiden vaikutukset mysteeri terveydenhoidolle

Samanlaisia ongelmia on myös terveydenhuollossa. Uusia aineita ja niiden vaikutuksia ei tunneta, joten esimerkiksi yliannostuspotilaiden hoito on vaikeaa.

– Amfetamiini ja heroiiniyliannostus osataan tunnistaa ja hoitaa. Tuntemattoman aineen kohdalla ei tiedetä, miten toimia, Kotovirta kertoo.

Myrkytystietokeskus kertoo muuntohuumeiden näkyvän sen toiminnassa. Muuntohuumeita koskevissa myrkytyskyselyissä on ollut satunnaisia käyttöpiikkejä, kunnes kyseinen aine on luokiteltu laittomaksi, ja kysyntä sekä käyttö ovat siirtyneet seuraavaan aineeseen.

Esimerkiksi vuosien 2010–2013 huumeita koskevista myrkytyskyselyistä 9,7 prosenttia koski nyttemmin kiellettyä muuntohuume MDPV:tä.

17,3 prosenttia myrkytyskyselyistä oli kategoriassa "Muut huumeet", johon kuului 53 erilaista valmistetta.

12,6 prosenttia aineista jäi tuntemattomaksi.


Lue myös:

    Uusimmat