Mainos

Mustan Barbaarin äiti ja sisko oikeudessa: Kieltäytyivät näyttämästä henkilöpapereita – äiti kävi poliisin kimppuun

Muusikko Mustana Barbaarina tunnetun James Nikanderin äidille ja siskolle on luettu syytteet Helsingin käräjäoikeudessa. Äitiä syytetään virkamiehen vastustamisesta ja siskoa niskoittelusta poliisia vastaan.

Kyse on tapahtumista poliisin ulkomaalaisvalvonnan yhteydessä Helsingin keskustassa viime vuoden heinäkuussa.

Haastehakemuksen mukaan Nikanderin äiti ja sisko kieltäytyivät näyttämästä henkilöllisyystodistuksiaan Helsingin Aleksanterinkadulla ulkomaalaisvalvontaa siviilivaatteissa tehneille poliiseille.

Poliisimiehet pyysivät Nikanderin äidiltä ja siskolta henkilöllisyystodistukset nähtäväksi, ja pyynnön yhteydessä he esittivät naisille virkamerkkinsä.

Naiset eivät kuitenkaan suostuneet pyyntöön. Haastehakemuksen mukaan sisko kieltäytyi näyttämästä henkilöllisyystodistustaan useista poliisin pyyynnöistä ja käskyistä huolimatta.

Nikanderin äiti puolestaan yritti syytteen mukaan poistua paikalta. Kun toinen poliiseista yritti estää naista poistumasta, nainen tarttui poliisia vaatteista, huitoi häntä käsillään ja töni häntä. Tilanne saatiin rauhoittumaan vasta, kun Nikanderin äidille laitettiin käsiraudat.

Syytteen mukaan poliisin virkamerkkikotelosta katkesi ketju ja koko kotelo sisältöineen katosi, kun nainen vastusti poliisia. Lisäksi poliisille tuli rintakehään naarmuja.

Naisille vaaditaan sakkoja

Naiset kiistävät syytteet.

Nikanderin äiti myönsi, että hän kieltäytyi todistamasta henkilöllisyyttään. Hän kiistää kuitenkin tienneensä, että siviilipukuiset poliisit olivat poliiseja.

Sisko puolestaan myönsi, että poliisimies kertoi olevansa poliisi, mutta siskon mukaan hän ei tiennyt miesten olleen poliiseja. Poliisi oli näyttänyt kaulassaan roikkuneen kortin, mutta sisko ei tunnistanut korttia virkamerkiksi.

Syyttäjä vaatii naisille sakkorangaistusta.

Oikeus antaa ratkaisunsa asiassa joulukuussa.

Asiasta kerrottiin julkisuuteen eri tavalla

Tapaus nousi julkisuuteen vuosi sitten kesällä, kun Musta Barbaari arvosteli poliisin toimintaa sosiaalisessa mediassa ja vaati anteeksipyyntöä ja korvauksia poliisilta.

Nikanderin mukaan poliisi ei antanut tapaukselle muuta perustelua kuin sen, että kyse oli ulkomaalaisvalvonnasta. Ulkomaalaisvalvonnan tarkoituksena on löytää maassa laittomasti oleskelevia henkilöitä.

Nikander koki ongelmaksi poliisien siviilipuvut ja puhuttelun englannin kielellä.

Itä-Uudenmaan syyttäjänvirasto ilmoitti viime vuoden syyskuussa, että ulkomaalaispoliisin toiminnasta ei aloiteta esitutkintaa. Sen sijaan tutkinta alkoi kahdesta naisesta, Nikanderin äidistä ja siskosta.

Syyttäjän mukaan tilanne meni aivan eri tavalla kuin Musta Barbaari alun perin kertoi.

14:36

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.