Musertuiko Englannin kisahaku fanien käytökseen EM-kisoissa? – "Saattoi menettää yhdessä yössä kahdet kisat"

Kymmenien pääsyliputtomien ihmisten pyrkimys päästä sunnuntai-iltana joukkorynnäkön turvin loppuunmyydylle Lontoon Wembleylle johti Suur-Lontoon poliisin mukaan 49 ihmisen pidätykseen.

Jalkapallon EM-finaalin aikana joukkojenhallintaa vaadittiin myös Lontoon fanialueella, jonne pyrki niin ikään asiattomia.

–  On turhauttavaa, että 19 viranomaista loukkaantui kohdatessaan väkijoukkoja. Tätä on täysin mahdoton hyväksyä, Suur-Lontoon poliisi tiedotti.

Riehuvat futisfanit kaatoivat stadionaluetta reunustavat aidat ja pyrkivät loikkaamaan pääsylippujen tarkistamiseen tarkoitettujen porttien yli. Wembleyn kapasiteetista oli käytössä koronaviruspandemian takia 75 prosenttia, joten oli ennalta selvää, että läheskään kaikki halukkaat eivät tule stadionille pääsemään.

Finaalilippujen jälleenmyyntiarvo oli ottelun alla tuhansia euroja.

–  Näin tappeluita, pullojen heittelyä ja ihmisiä potkimassa ikkunoita. Minun piti väistää aseistautunutta poliisia jahtaamassa jotakuta. Alue oli kuin pommin jäljiltä. Tämä oli huonoin kokemukseni jalkapallo-ottelusta ikinä, jalkapallotoimittaja Mike Keegan tviittasi.

Järjestääkö Englanti enää suurkisoja?

Fanien mellakointi nosti esiin kysymyksen siitä, kannattaako Englannin enää järjestää jalkapallon suurtapahtumia. Tänä kesänä Lontoossa pelattiin miesten EM-lopputurnauksen ratkaisupelit ja ensi kesänä naisten EM-lopputurnaus pelataan ympäri Englantia.

Vuoden 2030 miesten MM-kisojen hakuprosessin ylle lankesi sunnuntaina synkkä varjo. Times-lehden kokenut toimittaja Henry Winter arveli, ettei Englanti saa sunnuntain tapahtumien jälkeen kisoja järjestettäväkseen.

Järjestyksenvalvonta petti vielä stadionin sisälläkin, kun yksi katsoja pääsi kesken pelin tunkeutumaan kentälle. Ennen ottelua englantilaiset buuasivat Italian kansallislaulun aikana.

– Nämä tapahtumat, sekä italialaisten ja heidän kansallislaulunsa pilkkaaminen ovat häpeäksi ja katastrofi Englannin jalkapalloliiton MM-hakuprosessille. Englanti saattoi menettää yhdessä yössä kahdet kisat, Winter tviittasi.

Winterin mukaan sisään rynnistäneiden fanien tulo näkyi selvästi mediakatsomoon noin 15 minuuttia ennen ottelun alkua. Osa katsojista oli jäänyt mieluummin käytäville seisomaan kuin kinastelemaan heidän paikkansa vieneiden liputtomien kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat