Murotaikinan perusohje

100 g (runsas 1 dl) sokeria
200 g margariinia tai voita
1 muna
250-300 g (n. 5 dl) vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Sekoita kuivat aineet kulhossa ja lisää paloiteltu rasva sormenpäillä nyppien niin, että seos on tasarakenteista. Lisää kananmuna. Sekoita tasaiseksi.

Monitoimikoneella: Sekoita kuivat aineet ja kylmä rasva leikkuuterällä. Lisää muna. Sekoita nopeasti tasaiseksi.

Voit valmistaa taikinasta erilaisia pikkuleipiä (lusikkaleipiä, hilloruusukkeita, kookostankoja, suklaaleipiä, kaneliässiä) tai piirakkapohjia. Pikkuleivät paistetaan 175-200 asteessa uunin yläosassa. Piirakkapohja taputellaan jauhotetuin käsin piirakkavuoan pojalle ja paistetaan 200 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia.

Appelsiinitorttu

1 annos murotaikinaa perusohjeen mukaan

Täyte:
1 appelsiini
2,5 dl maitoa
3 keltuaista
1 dl sokeria
3 rkl vehnäjauhoja

Väliin:
1 appelsiini

Marenki:
3 valkuaista
6 rkl sokeria
1. Valmista piirakkapohja murotaikinan perusohjeen mukaisesti ja paista kypsäksi 200 asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia.

2. Valmista kiisselitäyte. Pese appelsiini huolellisesti ja raasta kuori. Puserra puolikkaan appelsiinin mehu. Säästä toinen puolikas välikerrokseen. Sekoita täyteen kaikki ainekset appelsiinimehua lukuun ottamatta paksupohjaisessa kattilassa ja kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee. Lisää puolikkaan appelsiinin mehu. Anna täytteen jäähtyä.

3. Kuori ja leikkaa appelsiini sekä täytteestä jäänyt puolikas ohuiksi viipaleiksi.

4. Vaahdota valkuaiset ja lisää sokeri loppuvaiheessa. Vatkaa kovaksi vaahdoksi.

5. Tasoita jäähtynyt kiisselitäyte kypsälle piiraspohjalle, asettele appelsiiniviipaleet päälle.

6. Pursota tai nostele lopuksi marenki ja kypsennä 225 asteisessa uunissa muutama minuutti, kunnes marenki saa hieman väriä. Nauti kylmänä ja raikkaana.

Sonja Blåberg ja Kaisa Torkkeli

Lue myös:

    Uusimmat