Muotivirtaukset paljastavat Turun olleen keskiajalla varsinainen metropoli

Jalkinelöydöt todistavat Turun olleen keskiajalla merkittävä Itämeren piirin kaupunki

Lauantaina Turun yliopistossa tarkastettava väitöskirja osoittaa Turun olleen keskiajalla merkittävä Itämeren alueen kaupunki. Johtopäätöksen perusteluina ovat sadan vuoden aikana arkeologisissa kaivauksissa tehdyt kenkälöydöt. Turussa käytettiin samanlaisia jalkineita kuin Hansa-kaupungeissa, ja muoti saapui kaupunkiin nopeasti.

Päätelmän on tehnyt Janne Harjula tutkittuaan väitöskirjaansa varten jalkinelöytöjä, jotka arkeologit olivat Turussa esiin kaivaneet viimeisen sadan vuoden aikana.

- Turku oli kiinteä osa Itämeren piirin kaupunkien verkostoa, vaikka se ei varsinaisesti Hansa-kaupunki ollutkaan. Löydetty esineistö on hyvin samankaltaista kuin muissa Itämeren piirin kaupungeissa.

Turun asemasta todistaa jalkinetyyppien ohella erityisesti se, milloin niiden tiedetään kaupunkiin saapuneen. Muotivirtaukset liikkuivat keskiajalla paljon hitaammin kuin nykyisin, mutta saavuttivat Turun korkeintaan hyvin lyhyellä viiveellä.

- Esimerkiksi 1300-luvun lopulla Turkuun tuli sama muoti kuin muihinkin kaupunkeihin, eli tämmöset pitkäkärkiset jalkineet, ja sitten muun muassa puupohjaiset patinukset eli eräänlaiset suojajalkineet, jotka nekin olivat aluksi muoti-ilmiö.

Harjulan materiaali on peräisin Tuomiokirkon ympäristöstä ja linnasta ja sijoittuu ajallisesti 1200-luvun lopulta 1500-luvun puoliväliin. Mukana on niin tavallisen kansan kuin rikkaidenkin ja jopa kuninkaallisten käyttämiä jalkinemalleja. Yhteistä jalkineille on niiden alkuperä, joka sekin osaltaan kertoo kaupungin kehittyneisyydestä keskiajalla.

- Pääasiassa ne on ihan ammattimaisesti valmistettuja kenkiä. Menetelmät olivat hyvin standardoituja, suutareilla oli omat ammattikunnan sääntelemät säännöt, Harjula kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat