Munamies vakavana: Riku Nieminen kertoo kohuliikkeestä – katso video

Näyttelijä Riku Nieminen on mukana kohutussa Zeitgeist-liikkeessä, joka ajaa yhteiskunnallista tasa-arvoa ja rahajärjestelmästä luopumista.

Riku kertoo kiinnostuneensa liikkeestä nähtyään Peter Josephin Zeitgeist: Addendunm -elokuvan. Zeitgeist-liikkeessä on kyse ajatusmaailmasta, joka perustuu siihen, että rahajärjestelmä ei ole yhteiskunnallinen kehittäjä.

– Liikeen ideologia kehittyy ajan ja tietotaidon myötä, nyt vasta lähinnä ryömitään ja opetellaan kävelemään, Riku kertoo.

Yksinkertaistettuna Zeitgeist-liike pyrkii pääsemään eroon siitä, että kaikki ympärillä tapahutva liittyy rahaan, sen käyttämiseen ja hankkimiseen. Liike ajaa globaalia yhteiskuntaa, jossa ei olisi köyhiä ja nälkää näkeviä ihmisiä. Liikkeen nettisivun kautta uutiskirjeen on tilannut noin 400 000 ihmistä, mutta Niemisen mukaan aktiivisina jäseninä ympäri maailman toisia tapaa joitakin tuhansia liikkeen jäseniä.

– Kaikki työ on periaatteessa rahan hankkimista ja rahaa kuluttamalla saa hyödykkeitä ja palveluita. Jos tämä välivaihe poistettaisiin normaalista elämästä, niin kaikki asiat olisivat niin paljon helpompia ja ekologisempia, Riku toteaa.

Elämä ilman rahan vaikutuksia?

Rahattomaan elämään pyrkiminen on Rikunkin mielestä tällä hetkellä vaikeata, kun kaikki elämän osa-alueet liittyvät rahaan. Miehellä onkin omat keinot liikkeen ajatusmaailman kannattamiseen.

– Kaikilla varmasti jyskyttää rahattomuuden pelko takaraivossa. Tällä hetkellä vaalin ajatusmaailmaa niin, että pyrin tyytymään siihen, mitä mulla on ja pyrin olemaan hereillä siitä teknologiasta ja kehityksestä mitä ympäristössä tapahtuu, Riku kertoo.

Riku ymmärtää, että 24-vuotiaan Munamiehen suusta kuultuna näin isot asiat voivat tuntua pelottavilta. Mies ei kuitenkaan usko, että liikkeeseen kuuluminen haittaa hänen näyttelijäntyötään.

– Ystäviltä ja perheeltä olen saanut tukea ja palautetta, että hienoa kun puhuin aiheesta julkisuudessa. Tunnen Zeitgeist-maailman niin omakseni, että siitä puhuminen ei pelota. En koe, että voisin puhumalla vahingoittaa ketään tai tehdä mitään vääriin, en tunne häpeää. Tuskin tämä millään tavalla ainakaan haittaa näyttelijän uraani, Riku kommentoi.

Riku tullaan näkemään myös Suomen näkökulmasta tehdyssä Ajan henki -elokuvassa. Lauantaina Rikua voi kuitenkin ihailla viihteellisemmässä roolissa, Munamiehenä Putouksen sketsihahmo-kilpailussa.

Riku Niemisen osuudesta Zeitgeist-liikkeeseen kirjoitti ensimmäisenä Helsingin Sanomien Nyt-liite.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat