"Muistot palasivat, kun näin Maximin olevan ampumavalmiina" – jatkosodan veteraani Hannes Tuovinen näyttää, miten vanha rintamatoveri laulaa 76 vuoden jälkeen

Veteraani Hannes Tuovinen, 97,  kokeili taitojaan ampumaradalla 76 vuoden tauon jälkeen 0:57
Katso videolta: Hannes Tuovinen testasi ensimmäistä kertaa Maxim-konekivääriä 76 vuoteen. Video: Ruotuväki.

Jatkosodan veteraani, 97-vuotias Hannes, kokeili sarjatulitusta Maxim-konekiväärillä ensimmäistä kertaa 76 vuoteen.

97-vuotias lähti Hannes Tuovinen 18-vuotiaana jatkosotaan vain lyhyen alokaskurssin jälkeen. Tuovinen palveli etulinjassa konekiväärimiehenä. Tuovinen kulki rintamalle raskaan Maxim-konekiväärin kanssa.

– Sodassa saimme käskyn olla torjumassa hyökkäystä. Teimme työtä käskettyä. Maxim oli varsin painava kuljettaa mukana maastossa, sillä jalusta ja ase painoivat 50 kiloa. Hyökätessä ja pakoon juostessa oli usein kiire, kun kranaatit mylläsivät maata ympärillä, Tuovinen muistelee sotatannerta MTV Uutisille.

Sota jätti arvet

Sota-aika jätti Tuoviseen rankat arvet. Pelko koetteli henkisesti ja sotiminen rintamalla vahingoitti miehen kuuloa.

– Kaikki oli aivan erilaista mitä oli kuviteltu. Pelko oli aina seurana ja tulevaisuus mietitytti. Sodankäynti oli hyvin raskasta henkisesti ja fyysisesti. Sodankäynti oli kuitenkin velvollisuus ja meillä oli innokkuutta itsenäisyyden puolustamiseen. 

Itsenäisyyspäivällä on hänelle kaiken kaikkiaan poikkeuksellinen merkitys. 

– Itsenäisyyspäivä on kohdallani juhlallisin päivä vuodessa. Vapaus ja itsenäisyys ovat niin suuren työn ja uhrauksien takana. He, jotka eivät olleet mukana, eivät osaa kuvitella minkälaista sota on.

"Muistot palasivat, kuin näin Maximin olevan ampumavalmiina"

Hannes Tuovinen pääsi taannoin kokeilemaan yhdessä puolustusvoimien uutislehti Ruotuväen kanssa, miltä Maxim-konekiväärillä ampuminen tuntuu 76 vuoden tauon jälkeen.

Yläpuolelta löytyvältä videolta on nähtävissä, kuinka Tuovinen kumartuu aseen äärelle ampumaradalla ja alkaa tulittaa ampumatauluja.

Tuovinen kommentoi hetken olleen koskettava. Isänmaalliset ajatukset ja vanhat muistot palasivat välittömästi.

– Muistot palasivat, kun näin Maximin olevan ampumavalmiina. Ajattelin, että tällaisella kalustolla taattiin maamme vapaus ja itsenäisyys. Alokasaika tuli mieleen, mutta sodassa ei tauluihin ammuskeltu, Tuovinen kertoo.

Katso Tuovisen taidonnäyte ampumaradalla yläpuolelta löytyvältä videolta!

Vietä itsenäisyyspäivää MTV Uutisten seurassa

MTV Uutiset Live seuraa itsenäisyyspäivän viettoa aamuvarhaisesta iltamyöhään.

Juhlailtaa ennakoidaan kello 18 alkaen yhdessä vuoden kiinnostavimpien viihdenimien kanssa MTV Uutiset Livessä.

Poikkeusvuoden juhlatunnelmat huipentuvat kello 19.30 alkavaan Itsenäisyyspäivän juhlat -ohjelmaan. Erikoisohjelma näytetään suorana MTV3-kanavalla ja MTV Uutiset Livessä.

Lue lisää: MTV:n Itsenäisyyspäivän juhlat -ohjelmassa nähdään vuoden kiinnostavimmat nimet presidenttiparista Vesa-Matti Loiriin


Lue myös:

    Uusimmat