Muistokirjoitus: Jara joutui lähtemään aivan liian varhain – rikosjournalismin raudanluja ammattilainen, hyväsydäminen ihminen ja ystävä

Kollegani ja hyvä ystäväni, rikostoimittaja Jarkko Sipilä kuoli äkillisen sairauskohtauksen seurauksena 57-vuotiaana. Hän nukkui rauhallisesti pois maanantaina ennen puolta päivää.

Kulunut viikko on ollut työurani raskain ja vaikein. Jaran surullinen kohtalo ja lähiomaisten suru on ollut ajatuksissani koko ajan. Päivät ja yöt. Menetin aivan poikkeuksellisen hienon työkaverin, josta tuli erityisesti viime vuosina myös hyvä ystäväni.

Jara oli lämmin ja huomaavainen ihminen. Hänellä oli iso sydän. Jaralle pystyi helposti kertomaan työhuolet ja mahdolliset muut huolensa. Hän osasi kuunnella ja tarvittaessa hän oli aina valmis auttamaan ja neuvomaan. 

Työkaverina Jara oli hauska ja iloinen. Se oli tärkeää tässä työssä, jossa päivittäin ollaan tekemisissä raskaiden ja vakavien aiheiden kanssa. Jaran huumorintaju oli älykästä, ja se muun muassa poiki monta hyvää ja oivaltavaa tekstiä yhteisen Rikospaikka-ohjelmamme loppuun Vinkkimiehet-osuuden jälkeen. 

Sain tehdä Rikospaikkaa Jaran kanssa vuodesta 2017 alkaen. Reilusti yli 150 ohjelmaa. Vinkkimiehet-jaksoja ehdimme tehdä lähes päivälleen 8 vuotta, vuodesta 2014 alkaen. Vinkkimiehistä aurinkolaseineen tuli ”tavaramerkki” ja jopa Posse-ohjelman sketsi. Sillekin naurettiin Jaran kanssa monta kertaa ja yritettiin kuvauksissa itse välillä matkia omia maneereitamme.

Olihan ne sketsit hyviä, pakko myöntää, ja kyllä se Jarakin niistä tykkäsi. Sen kasvoille tuli monesti se nallekarhumainen hymy. Siitä tiesin, että huumori osui ja upposi.

Rikospaikan 11. ohjelmakausi jäi Jaralta nyt kesken, mutta jokainen hetki aiemmilta kausilta ja vuosilta säilyy aina muistoissani. Voin ylpeänä sanoa, että teimme kolmestaan Jaran ja kuvaaja Ville Ristolaisen kanssa helvetin laadukasta ja monipuolista rikosohjelmaa, joka kaiken lisäksi on jo pitkään ollut keskiviikon myöhäisiltojen katsotuin TV-ohjelma. Paljon oli Jaran kanssa myös uusia suunnitelmia.

Uskon, että Jarakin olisi halunnut, että Rikospaikka jatkuu edelleen. Se jatkuu, mutta hieman eri tavalla tästä eteenpäin. Vinkkimiehet jää sillä nimellä ja siinä muodossaan pois ja historiaan. Kenenkään muun kuin Jaran kanssa en sitä sellaisenaan voisi tehdä.

Uutena työparinani Rikospaikassa aloittaa MTV Uutisten rikostoimituksen nykyinen päällikkö Tiia Palmén. Tiiasta tuli aiemmin tämän vuoden puolella Jaran seuraaja päällikkönä.

Tunsi paljon poliiseja mutta myös rosvoja

Jara oli rikos- ja oikeusjournalismin kokeneimpia tekijöitä Suomessa. Vakuuttava ja vaikuttava ammattilainen. Hän pohti ja analysoi rikos- ja oikeusmaailman tapahtumia laaja-alaisesti. Hänellä oli laaja lähdeverkosto. Jara tunsi paljon poliiseja mutta myös rosvoja. Jaraa arvostettiin toimittajana myös rikollismaailmassa. 

Jaran poislähtö on valtava isku sekä MTV Uutisten rikostoimitukselle että Maikkarin koko työyhteisölle. Rikos- ja oikeusjournalismin kenttään hänen lähtönsä jättää suuren aukon. Jaran tuntevat kaikki ja hän on ollut aina arvostettu ja pidetty hahmo toimittajapiireissä. Jaran pitkää kokemusta ovat arvostaneet myös poliisit ja oikeusviranomaiset. Jara sai ensimmäisenä rikos- ja oikeustoimittajana Suomessa poliisin ansioristin vuonna 2004. 

Jaran suosio dekkarikirjailijana on ollut vankkumaton. Takamäki-dekkarit ja True Crime -kirjat entisistä jengiläisistä myivät kovia määriä. Hän ehti juuri kutakuinkin saada valmiiksi 22. Takamäki -dekkarin ”Kahdesti tapettu”. Sen pitäisi ilmestyä tuttuun tapaan toukokuussa.

– Eiköhän siitä hyvä tule, Jara päivitti kirjaprojektin loppuvaiheessa helmikuun alussa.

Tulee aivan varmasti. Jaran asiantuntemus paistaa hänen kirjoissaan, kun hän kuvaa poliisin työtä. Teknistä ja taktista tutkintaa esimerkiksi. Jara otti aina asioista etukäteen selvää. Teki taustatyönsä hyvin ja huolellisesti. Se ei nykypäivänä ole läheskään kaikille toimittajille selvää. 

Jaran kanssa oli mahtavaa työskennellä yhdessä. Nautin kaikista hetkistä, joita saimme tehdä kovien ja tärkeiden juttujen parissa. Jaran kanssa ei koskaan joutunut pulaan.  

Jaran kanssa meitä yhdisti myös suuri kiinnostus seurata huippu-urheilua. Jos emme puhuneet rikosasioista, puhuimme urheilusta. Löimme pieniä vetoja keskenään milloin mistäkin. Puhuimme paljon muustakin yhteiskunnassa tapahtuvasta. Paransimme maailmaa niin kuin ystävät tekevät. Istuimme iltoja. Niitä kaikkia hetkiä kaipaan vielä monta kertaa. 

Vuosikaudet Jara istui töissä minua vastapäätä. Nyt Jaran tuoli on tyhjä. Rikostoimituksen huoneessa tuntuu tyhjältä. Suru täyttää huoneen, koko tilan.

Jara on poissa. Ikävä on kova. Olit tärkeä. 

Kiitos Jara kaikesta, mitä sain ja mitä MTV Uutiset sai vuosien aikana kokea kanssasi.

Lämmin osanottoni lähiomaisten syvään suruun ja voimia heille kaikille. 

Jaran muistoa kunnioittaen,

Pekka Lehtinen

Rikostoimittaja MTV Uutiset

Rikospaikka

Uusimmat