Muistitko suojata ihosi? Autossakaan et ole turvassa

Autoilijoiden tulisi levittää aurinkovoidetta ennen ratin taakse hyppäämistä, lääkärit suosittavat. Autossakaan ei ole suojassa auringon haitoilta, Daily Mail uutisoi.

New Yorkin Stony Brook -yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan vain 15 prosenttia ihmisistä suojaa ihonsa autolla ajaessaan. Syytä kuitenkin olisi, sillä autossa voi altistua haitallisille UVA-säteille. Vaikka laminoitu tuulilasi suojaakin ihoa, suurin osa auringonsäteistä tulee sivu- ja takaikkunoista, jotka eivät tarjoa suojaa iholle.

Tutkimukseen osallistui 225 miestä ja naista, joista suuri osa oli saanut ihosyövän elämänsä aikana. Hämmästyttävää oli, että ihosyövän saaneet eivät käyttäneet muita useammin aurinkosuojaa.

Kaksi kolmesta tutkimukseen osallistuneista ei tiennyt, että aurinkovoidetta tulee käyttää myös silloin, kun autolla ajaa ikkunat suljettuna. Aurinkovoidetta levitettiin myös vääriin kohtiin. Tutkimukseen osallistuneet kertoivat jättävänsä kädet suojaamatta, vaikka juuri ne ovat suurimmassa vaarassa autoa ajettaessa.

Suojaa ihosi aurinkovoiteella ja vaatteilla

Aiempi tutkimus on osoittanut, että laminoidut tuulilasit pitävät 98 prosenttia UVA-säteistä loitolla. Suurin osa auringonsäteestä, jopa 80 prosenttia, tulee kuitenkin sivu- ja takaikkunoiden kautta, jotka eivät tarjoa riittävää suojaa iholle.

– Hyvä uutinen on, että haitat voi minimoida levittämällä aurinkosuojaa ja pitämällä pitkähihaista paitaa ja aurinkolaseja, syöpätutkija Dennis Kim sanoo.

Tutkijat pitävät autoilun tuomaa UVA-haittaa niin vakavana, että sitä voi pitää kansallisena terveysongelmana. Uusin tutkimus muistuttaa ihon suojaamisen tärkeydestä myös jokapäiväisissä aktiviteeteissa, kuten autoa ajaessa.

– Ikkunat voivat estää UVB-säteet, mutta useimmat eivät blokkaa UVA-säteitä, joten ihosi saattaa silti vaurioitua, syöpätutkija YinkaEbo muistuttaa.

Tutkimustulokset esiteltiin Journal of the American Academy of Dermatology -julkaisussa.


Lue myös:


AVA, Maarit Rasi

Lähde: Daily Mail

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja