Muistatko öljyn hintapiikin 10 vuotta sitten? Nyt suomalaisautoilijaa suojelee vahva euro

Vuoden 2008 heinäkuussa raakaöljyn hinta kohosi tähänastiseen ennätykseensä, 147 dollariin tynnyriltä. Sitten se romahti. Vasta nyt öljyn hinta on lähtenyt nousuun, mutta suomalaisautoilijaa hinnanousu ei uhkaa.

Hintapeikko vaanii aina, kun uutiset kertovat öljyn hinnannoususta. Vaikka bensan hinnasta liki 70 prosenttia on erilaisia veroja, on raaka-aineen hinnalla kuitenkin merkitystä.

Kun raakaöljy nousi hintapiikkiinsä 2008, maksoi suomalaisautoilija 95-oktaanisesta bensalitrastaan keskimäärin 1,57 euroa. Sittemmin hinta ajelehti puolentoista euron molemmin puolin, matalimmillaan 1,15 ja korkeimmillaan 1,73 eurossa.

Viime vuonna alkanut öljytynnyrin hinnannousu 40 dollarista nykytasolleen vajaaseen 70 dollariin ei ole heijastunut kuluttajahintaan.

– Öljykauppaa käydään dollareilla, huomauttaa Öljy- ja biopolttoaineala ry:n toimitusjohtaja Helena Vänskä.

– Euro on ollut aika vahva dollariin nähden ja hinnannousu ei siksi näy kuluttajahinnoissa. Euro siis suojelee kuluttajahintaa.

Helpotusta Venäjälle

Raakaöljyn hinta romahti vuoden 2008 hintahuipusta jo seuraavana vuonna mutta kohosi uudelleen vuosiksi 2011-2014. Vuoden 2014 hintaromahdus ylituotannon takia oli tuskallinen erityisesti vientiriippuvaiselle Venäjälle, jonka budjetti oli kovilla muutenkin ensin Sotshin talviolympialaisten ja sittemmin Ukrainan sotaretkien vuoksi.

Tuolloin Moskovassa arveltiin, että öljyn tynnyrihinnan pitäisi olla 50-60 dollaria, jotta budjetti pysyisi kasassa. Kun kaksi vuotta sitten tynnyrihinta kävi 30 dollarissa, Venäjä ryhtyi käyttämään aiemmilta vuosilta kertyneitä hätärahastojaan. Viime vuonna ainakin yksi rahastoista oli virallisestikin tyhjä.

Myös toinen jättituottaja Saudi-Arabia tunsi tulonvähennykset nahoissaan. Sen johtama öljynviejämaiden järjestö OPEC sekä Venäjä sopivat marraskuussa viime vuonna jatkavansa tuotantorajoitussopimustaan koko tälle vuodelle.

Tuottajamaille tasapainoilu on vaikeaa: jos hinta on liian korkea, kysyntä kärsii ja jos se on liian matala, kassavirta kärsii. Vänskän mukaan raakaöljyn hinta on vasta nyt normaalitasolla, mutta nousupaineita ei näyttäisi olevan.

– Tuottajamaat eivät osoita sellaisia merkkejä.

Lue myös:

    Uusimmat