Muista: Tämä voi määrittää, onko sinulla töitä myös tulevaisuudessa!

Suomessa on tällä hetkellä sekä työttömyyttä että puutetta työntekijöistä. Nuorena hankittu koulutus on vasta ajokortti työelämään ja omaa osaamista kannattaa parantaa jatkuvasti.

Suomessa on yhtä aikaa työttömyyttä sekä puutetta oikeanlaisista osaajista. Työelämässä tarvitaankin yhä laaja-alaisempaa osaamista sekä omaa työtehtävää isompaa ymmärrystä. Se tietää isoja haasteita ammattiin valmistavalle koulutukselle, työssä oppimisille ja kehittymiselle, kerrotaan uusimmassa Telmassa.

Suomea koetteleva talouden šokkiaalto ei jatku ikuisesti. Työ tarvitsee koulutetut tekijänsä tulevaisuudessakin, pohditaan Telman numerossa 4/2012.

– Koulutus on pitkäjänteistä toimintaa, ja pitää katsoa taantumien yli, muistuttaa opetusneuvos Ilpo Hanhijoki Opetushallituksesta.

Ikärakenteen ja vaatimusten muutos vaikuttaa joka alalla. Kun työ, toimialat ja vaatimukset muuttuvat nopeasti, elinikäinen oppiminen tulee yhä tärkeämmäksi.

– Oman työn kehittäminen ja yrityksen toimintatapojen parantaminen on jokaisen asia. Koulutuksen tulisi kehittää valmiuksia uusien mahdollisuuksien näkemiseen, ja ihmisen pitäisi olla kiinnostunut seuraamaan omaa alaansa myös valmistumisen jälkeen, sanoo koulutuksen ja osaamisen johtaja Mervi Karikorpi Teknologiateollisuudesta.

Työntekijöiden järjestöillä on samansuuntaisia ajatuksia. SAK:n nuorisosihteeri Tatu Tuomela sanoo, että koulutus ja ammattitutkinnot tulee saada tiiviimmin kiinni työelämään.

– Ja on hyvä muistaa, että tutkinto on vasta ajokortti työelämään. Siitä ammattitaidon hankkiminen vasta alkaa.

Koulutusjärjestelmän pitäisikin pitää yllä uteliaisuutta, tarjota työkaluja tiedon hankintaan sekä antaa kontaktiverkostoa työelämään, muistuttaa apulaisrehtori Karri Koli Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän Keravan toimipisteestä.

– Meillä annetaan perustaidot ja toivottavasti myös kasvatusta ja oikeaa asennetta. Tärkeää olisi, että oppilas on avoin uusille asioille mennessään työpaikoille.

Lähde: Deski

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja