Mainos

Mubarak ja pojat pidätetty kuulusteluja varten

Egyptin huonokuntoinen ex-presidentti Hosni Mubarak ja kaksi hänen poikaansa pidätettiin tänään. Pidätyksen on määrä kestää 15 päivää.

Pidätyksen uskottiin olleen armeijan reaktio kritiikkiin, jota se on saanut viime aikoina osakseen. Armeijan on syytetty suojelevan entistä komentajaansa Mubarakia rikostutkinnalta.

Mubarak, 82, joutui eilen sairaalahoitoon. Tiedotusvälineiden mukaan hän sai sydänkohtauksen kesken kuulustelujen. Valtiontelevision mukaan Mubarak ei ollut suostunut syömään tai juomaan sen jälkeen, kun hänelle kerrottiin kuulustelujen aloittamisesta.

Mubarakia hoidetaan sairaalassa Sharm-el-Sheikhissä, mistä hänet on määrä siirtää vankiselliin, kun terveys sallii. Sairaalalähteiden mukaan hänen tilansa huononi kuitenkin päivän aikana epävakaaksi.

Pojat vietiin vankilaan

Syyttäjä haluaa kuulustella Mubarakia epäiltynä mielenosoittajien tappamisesta, korruptiosta ja virka-aseman väärinkäytöstä. Mubarakin syrjäytykseen johtaneissa mielenosoituksissa kuoli satoja ihmisiä.

Mubarak on kiistänyt syytökset.

Mubarakin poikia, Alaata ja Gamalia, kuulustellaan tutkintaan liittyen. Heidät siirrettiin tänään kairolaiseen vankilaan, jonka selleissä on jo entuudestaan useita entisiä ministereitä ja viranomaisia.

Uutistoimisto Menan mukaan pojat luopuivat kännyköistään, minkä jälkeen heille annettiin valkoiset vankiunivormut, viltit ja patjat. He kieltäytyivät aamupalasta ja näyttivät järkyttyneiltä.

Mubarak ja hänen perheensä ovat asuneet Sharm-el-Sheikhissä siitä lähtien, kun Mubarak erosi presidentin tehtävistä. Ex-presidentti on saanut elää suhteellisen vapaasti, vaikka hänet asetettiinkin matkustuskieltoon.

Paine Tahririlla kasvanut

Pidätykset otettiin myönteisesti vastaan demokratiaa ajavan Mubarakin vastaisen opposition piirissä.

- Tämä on tärkeä askel sen kannalta, että presidentti saatetaan vastuuseen. Tämä lopettaa myös epäilyt siitä, että valtio ja armeija olisivat toveruksia Mubarakin kanssa, sanoi politologi ja aktivisti Hassan Nafaa.

Viime perjantaina sadattuhannet egyptiläiset kerääntyivät jälleen Tahrir-aukiolle Kairon keskustaan. He vaativat Mubarakin pikaista tuomitsemista ja arvostelivat vallassa olevan sotilasneuvoston johtajaa, sotamarsalkka Mohamed Hussein Tantawia.

- Sotilasneuvosto toimi ripeästi, koska mielenosoittajien paine on kasvanut Tahririlla. Viime viikkoina Tantawia ja sotilasneuvostoa on kritisoitu siitä, että he ovat toimineet hitaasti ja suojelleet Mubarakia omana komentajanaan, sanoi Shadi Ghazali Harb demokratiaa ajavasta nuorisoliikkeestä.

Harbin mukaan ensi perjantain protesteista päätetään vasta sitten, kun selviää, miten nopeasti armeija ja syyttäjä saavat oikeudenkäynnin pystyyn. Protesteja on uhattu jatkaa siitä huolimatta, että monet egyptiläiset ovat jo niihin väsyneet.

Armeija on luvannut järjestää pikaisesti uudet vaalit. Diplomaattien mukaan armeija tuskin haluaa mukaan hallitukseen, mutta se saattaa etsiä itselleen taustavaikuttajan roolia.

(MTV3 - STT - Reuters - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.