Mainos

MTV3 testasi: Luksuskannettava neljällä kaiuttimella

Tällä kertaa MTV3 Uutisten testipöydälle on saapunut teknologiavalmistaja Hewlett-Packardin uusi ja kovatasoinen Spectre XT TouchSmart (15-4000eo) -ultrabook-kannettava.

Windows 8 -käyttöjärjestelmää käyttävän laitteen hinta on noin 1 500 euroa, joten käyttäjällä on lupa odottaa myös korkealuokkaista käyttökokemusta.

Näyttävä metallinen olemus

Yleisilmeeltään HP Spectre XT on laadukas ja hyvin viimeistelty luksustason läppäri. Laitteen yleisilmettä hallitsee harjattu alumiini.

Alumiinia on käytetty näytön takaosassa ja näppäimistön alustassa, ja se tekee laitteen rakenteesta näyttävän ja jämäkän.

Laitteen pohja on tosin muovinen, mutta sen kumimaisen pinnoitteen ansiosta kannettavasta saa tarvittaessa pitävän otteen. Pohjaosan materiaalivalinnalla on varmasti myös pyritty keventämään kannettavan painoa ja valmistuskustannuksia.

Napakka tuntuma valaistussa näppäimistössä

Alumiinisen näppäimistöalustan reunat on viistetty. Kiiltäväpintaiset reunaviisteet ovat kieltämättä tyylikkään näköiset. Samalla reunat on kuitenkin jätetty teräviksi ja näppäimistöllä kirjoitettaessa ne saattavat ajoittain hiertää epämiellyttävästi ranteita.

Itse näppäimistö on erittäin miellyttävän tuntuinen. Kosketustuntuma on pehmennetyn napakka. Näppäimistö on lisäksi taustavalaistu, mikä on erityisen tervetullut ominaisuus silloin, kun koneella kirjoittaa hämärissä tiloissa.

Näppäimistön reunoille on jätetty huomattavan leveät tyhjät tilat. Periaatteessa laitteeseen olisi saatu mahtumaan jopa erillinen numeronäppäimistökin. HP on kuitenkin halunnut pitää näppäimistön asettelun selkeän yksinkertaisena.

Kosketushiirilevy on suurikokoinen ja se tukee erilaisia erilaisia kosketuseleitä, kuten nettisivujen vieritystä kahdella sormella sekä sormilla tehtävää zoomausta.

Hiiren vasemman ja oikean painikkeen käyttäminen onnistuu perinteisellä tavalla kosketuslevyn alareunasta tai levyä kevyesti napauttamalla.

Plussaa

Miinusta

Tämän lisäksi oikeanpuoleisen napin klikkauksen voi suorittaa myös painamalla jämäkästi levyn alaosaa keskeltä. Vastaavasti vasemman puolen klikkauksen voi myös suorittaa painamalla kosketuslevyn keskiosaa hieman painavammin.

Lopputulos ei ole kuitenkaan klikkailun kannalta aivan niin intuitiivinen kuin voisi toivoa. Klikkausten tekemiseen jäi toivomaan tietynlaista selkeyttä ja parempaa tuntumaa.

Pääosin suurikokoisen hiirialustan käyttö on kuitenkin mukavan tarkkaa ja miellyttävää.

Touchpadin saa myös lukittua pois käytöstä tuplaklikkaamalla sen vasenta yläreunaa. Tällöin suuri kosketuslevy ei kerää tahattomia kosketuksia näppäimistöllä kirjoitettaessa.

Laadukas kosketusnäyttö sopii Windows 8:n kaveriksi

HP Spectre XT:n mitat ovat 37,7 x 25,4 x 2,22 senttiä, ja painoa on noin 2,15 kiloa. Täten kyseessä ei ole ultrabook-tietokone siroimmasta päästä.

HP Spectre XT TouchSmart

Suuri koko on pitkälti on 15,6-tuumaisen Full HD -kosketusnäytön ansiota.

Samalla näyttö on Spectre XT:n yksi ehdoton valttikortti. Näytön tuottama kuva on nimittäin erittäin miellyttävä ja terävä. Katselukulmat ovat laajat, ja värit toistuvat kirkkaina.

Lisäksi näyttö reagoi kosketukseen tarkasti.

Erityiskiitoksen kiiltäväpintainen näyttö ansaitsee siitä, että se hylkii hyvin sormenjälkiä, joskaan täysin immuuni tämäkään näyttö ei ole jälkien syntymiselle. Sormen sivallukset eivät kuitenkaan näy näytön pinnalla häiritsevästi runsaankaan kosketuskäytön jälkeen.

Spectre XT onkin näyttönsä ansiosta hyvä kaveri kosketuskäyttöön suunnitellulle Windows 8 -käyttöjärjestelmälle.

Ääntä neljän kaiuttimen voimin

Beats Audio -äänenparannusominaisuudella ja neljällä kaiuttimella varustettu äänijärjestelmä tarjoaa kannettavien kategoriassa hyvätasoisen, puhdikkaan ja kirkkaan äänen.

Kaiuttimista kaksi on sijoitettu laitteen pohjaan, ja kaksi kaiutinta on näppäimistön yläpuolella.

Järjestelmä ei kuitenkaan pysty toistamaan riittävästi matalia taajuuksia, ja musiikista jääkin uupumaan syvyyttä.

Joka tapauksessa Spectre XT:n omat kaiuttimet edustavat kannettavien koneiden kärkikastia, ja niiden avulla kelpaa jo kuunnella elokuvia ja musiikkiakin.

Mutta jos haluat todella nauttia musiikista, niin tämäkin kannettava kannattaa suosiolla kytkeä kuulokkeisiin tai ulkopuoliseen kaiutinjärjestelmään.

Spectre XT on tasapainoinen ja tyylikäs kokonaisuus. Laitteen ulkonäkö, erinomainen näytön laatu, näppäimistön tuntuma ja hyvä äänenlaatu ovat hankintapäätöstä tehdessä erittäin houkuttavia tekijöitä.

Laite ei kuitenkaan oikeastaan kuulu ultrabook-luokkaan. Tähän on parikin syytä:

Ensinnäkin laite on todella suurikokoinen ultrabook-kannettavaksi. Kokonsa puolesta kyseessä ei ole täten kätevin vaihtoehto matkalle otettavaksi.

Spectre XT ei ole myöskään kovinkaan hyvä akunkestoltaan. Sekalaisessa käytössä ja esimerkiksi Netflix-videoita katsellessa akku kuluu vauhdikkaasti, ja se oli ladattava uudestaan jo reilun kolmen tunnin jälkeen. Matkalle lähdettäessä laitteen laturi kannattaakin pitää lähettyvillä.

Akun lataus onnistuu kuitenkin verrattain ripeästi: Lataus 50 prosentin varauksesta 99 prosentin varaukseen kesti hieman yli tunnin siten, että laitteen näyttö ja näppäimistövalo olivat koko ajan päällä.

Spectre XT:n toiminta on peruskäytössä nopeata ja laite on hiljainen, joskin tuuletin pitää käynnistyessään selvästi havaittavaa hurinaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.