Mainos

MTV3 paikalla: Hihittäviä ministereitä, väsyneitä vanhempia – näin valta vaihtui

MTV3 seurasi Sauli Niinistön virkaanastujaisia hetki hetkeltä. Juhlallisuudet alkoivat puolen päivän aikaan eduskuntatalolla. Väistyvä presidentti Tarja Halonen sekä valtaan nouseva Niinistö saapuivat eduskuntatalolle ennen kahtatoista Mannerheimintietä pitkin.

11.00

Eduskunta valmistautuu juhlallisuuksiin. Istuntosalin parvelle on saapunut jo paljon lehdistöä sekä kutsuvieraita. Kahvilassa tapaa muutamia kansanedustajia. Kahvilan valikoimassa ei ole juhlaleivoksia! Kahvilan myyjä kertoo, ettei päivää sen erikoisemmin siellä juhlisteta - esimerkiksi ilmaisilla kahvituksilla.

11.40

Tasavallan presidentti Tarja Halonen ja virkaan astuva presidentti Sauli Niinistö lähtevät presidentinlinnasta kohti eduskuntataloa Pohjoisesplanadia ja Mannerheimintietä pitkin.

11.41

Presidentti Martti Ahtisaari puolisoineen saapui saliin. Muita presidenttejä ei vielä näy.

11.43

Presidentti Mauno Koivisto puolisoineen saapui saliin.

11.47

Presidenttien puolisot Jenni Haukio sekä Pentti Arajärvi saapuivat saliin. Jennillä on yllään kokomusta mekko. Pukua koristaa kunniamerkki.

11.50

Kansanedustajat saapuvat saliin. H-hetki on lähellä!

11.54

Presidentinvaaleissa toiseksi tullut Pekka Haavisto saapui saliin viime hetkellä.

11.56

Puhemies Eero Heinäluoma pitää nimenhuudon. Ministerit ministeriaitioon.

11:59

Pukukoodi: tumma puku - ja kaikilla on etiketin mukainen asu! Ei väriläiskiä joukossa tällä kertaa.

12.00

Presidentit saapuvat saliin, eduskunta seisoo. Jännittää! Halonen ja Niinistö kättelevät Heinäluomaa.

12.03

Halosen puheenvuoro. Hän kiittää kansaa ja edustajia saamastaan tuesta. Puhepaperin alla hän pitää nenäliinaa. Lue täältä puhe tarkemmin.

12.15

Halonen lopetti puheensa. Hän toivoi seuraajalleen voimia ja viisautta tehtävään. Puhemies Heinäluoma vastaa Halosen puheeseen.

12.23

Heinäluoma kiitti puheessaan Halosen lisäksi myös Arajärveä. "Olette luoneet hienon esikuvan tasavallan presidentin miespuolisona". Arajärvi kiitti nyökäten ja hymyillen.

12.24

Sauli Niinistön juhlallinen vakuutus. Eduskunta seisoo. "Minä, Sauli Väinämö Niinistö vakuutan..." Heinäluoma vastasi Niinistön vakuutukseen toivottamalla tälle onnea vaativaan tehtävään. Nyt on siis valta vaihtunut!

12.34

Niinistö pitää puheensa. Hän kiittää puheessaan Halosta ja luo katsauksen tulevaan, lähinnä talouskasvun kannalta.

12.47

Puheet on pidetty. Nyt siirrytään kohti presidentinlinnaa. Lähtiessään eduskuntatalolta presidentti Niinistö tarkastaa kunniakomppanian.

13.25

Kaikki valmista linnassa. Keskustassa poliisit olivat pysäyttäneet muun liikenteen, vain presidentin juhlallisuuksiin liittyvät kuljetukset ajoivat. Nyt odotellaan presidenttejä saapuvaksi. Yleisöä oli muuten paikalla pilvin pimein!

13.35

Halonen saapui peilisaliin ja puhuu diplomaattikunnalle englanniksi. Puheen jälkeen diplomaattikunnan vanhin vastaa Haloselle.

13.47

Nyt reissataan kahden salin väliä. Halonen siirtyy valtiosaliin, jossa hyvästelee valtioelinten edustajia. Halosen puheeseen vastaa pääministeri Jyrki Katainen.

13.50

Ministerijoukkoa naurattaa. Odotellaan presidenttiä saapuvaksi ja muu paikalla oleva yleisö seisoo tiukoissa riveissä. - hihittelevät ja räpläilevät lappuja.

13.55

Halonen saapui valtiosaliin ja puhuu salissaolijoille: "Kun olen nyt jättänyt työni presidenttinä, haluan kiittää teitä kaikkia".

14.00

Katainen vastaa Haloselle. Kiittää tätä muun muassa toimimisesta kansainvälisessä toiminnassa.

14.02

Halonen ja Arajärvi kättelevät salissaolijat. 12-vuotinen valtakausi on nyt ohi. Seuraavaksi täällä linnassa seurataan sama peilisali-valtiosali-protokolla läpi uuden presidenttimme Niinistön johdolla.

14.04

Valtiosalin parvella lehdistön kanssa tilaisuutta seuraavat muun muassa Niinistön pojat.

14.19

Kun kättelee salillisen ihmisiä, siihen menee aikaa! Ollaan vielä siis valtiosalissa eli siellä, missä linnan juhlissa tanssitaan.

14.22

Taas peilisalissa. Nyt puheet, tervehdykset ja kättelyt à la Niinistö.

14.28

Niinistö saapui saliin. Parvella seuraamassa myös Niinistön läheiset. Saulin äiti pyyhkii liikuttuneena silmäkulmiaan, kun poika astelee peilisaliin.

Lue myös:

14.35

Peilisaliin tuodaan kuohujuomaa. Nyt pääsevät diplomaatit ja tuore presidenttipari kilistelemään.

14.48

Paikalla myös Jenni Haukion vanhemmat. Seisominen tuntuu kaikilla jaloissa, joten

14.54

Päivän viimeinen puhe käynnissä: Niinistö puhuu valtioelinten edustajille.

15.04

Valtiosaliin saapui skumppaa. Niinistö ja Haukio vielä kättelevät salia läpi.

15.14

Katainen kohotti maljan "Herra tasavallan presidentti, rouva Haukio, nostakaamme malja teille." Alkoi valtava meli, kaikki salissa olevat juhlavieraat juttelevat keskenään. Nyt ovat juhlallisuudet ohi, protokolla on kahlattu läpi – ja Suomella on uusi presidentti.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.