Mainos

Analyysi presidenttien vallanvaihdosta: Historiallinen hetki

MTV3 Uutisten politiikan toimituksen päällikkö Timo Haapala kuvailee tämänpäiväistä presidentinvaihdosta eduskuntatalossa historialliseksi hetkeksi.

Tilaisuutta kunnioittivat kansanedustajat, joilla oli poikkeuksellisesti kunniamerkit kiinnitettyinä pukuihin. Tätä edustajilta ei ole aikaisemmin edellytetty presidentinvaihdoissa.

– Osalle kansanedustajista tieto kunniamerkeistä tuli yllätyksenä. Siitä kerrottiin vasta eilen. Kaikilla ei ollutkaan merkkejä, Haapala kertoo.

Tarja Halosen ja Sauli Niinistön vallanvaihtoa seurasivat myös edelliset presidentit, pääministereitä ja yhteiskunnan kermaa. Sen sijaan entinen eduskunnan puhemies ja pääministeri Paavo Lipponen loisti poissaolollaan, mikä herätti kummastusta eduskunnassa.

– Moni täällä paikallaolijoista kummasteli tilannetta, miksei hän ollut paikalla. Kokiko hän tulon vastenmieliseksi vai oliko työesteitä? Sitä täällä pohdittiin, Haapala kertoo.

Vallanvaihdon jälkeen presidentit Tarja Halonen ja nykyinen tasavallan presidentti Sauli Niinistö kävelivät yhdessä eduskunnan portaita alas tarkastamaan kunniakomppaniaa.

– Tätä ei ole tapahtunut 50 vuoteen, koska aikaisemmin Suomella ei ollut sellaista presidenttiä, jolla olisi kestänyt jalat kävellä. Ahtisaari kuljetettiin aikoinaan eduskunnan takaa autolla tarkistamaan kunniakomppaniaa.

Haapalan mukaan lisäksi Halonen kiinnitti päätöspuheessaan huomiota tasa-arvoon, kun taas Niinistö keskittyi puheessaan talouden tilaan ja työntekoon.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.