MTV3:n ensituntuma Googlen Nexus S -puhelimeen

Kevät on tullut rytinällä Suomeenkin. Valoisiin päiviin antaa lisäloistetta myös se seikka, että tarjolle on tullut jälleen uusia mielenkiintoisia älypuhelimia. Tällä kertaa otimme testiin Googlen Nexus S -puhelimen, joka tuli hiljattain myyntiin Suomessakin.

Huomattavaa yhdennäköisyyttä

Nexus S on teknologiajätti Samsungin Googlelle valmistama älypuhelin, jonka käyttöjärjestelmänä toimii Android 2.3 Gingerbread -versio. Ensimmäinen huomio laitteesta on, että se muistuttaa huomattavan paljon Samsungin Galaxy S -hittipuhelinta.

Nexus S on kuitenkin vuoden verran markkinoilla ollutta serkkuaan paksumpi ja kymmenen grammaa painavampi. Nexus S ei ole kuitenkaan aivan yhtä leveä kuin Galaxy S ja sen kulmat on lisäksi voimakkaammin pyöristetty, joten tuote kyllä sujahtaa kätevästi housujen taskuun.

Takakansi on muovinen, mutta hieman tukevamman oloinen kuin Galaxy S -mallissa. Nexus S:n viiden megapikselin kamerassa on lisäksi led-salama, kun Galaxysta se puuttuu.

Kaarevia linjoja kuoressa ja näytössä

Ulkoisesti Nexus S:n mielenkiintoisin piirre on sen aavistuksen verran kaartuva muotoilu, jolla on lisätty laitteen ergonomiaa. Näyttö on päällystetty sisäänpäin kaartuvalla lasilla, jonka avulla puhelin mukautuu poskelle tasaista pintaa paremmin. Lisäksi kosketusnäytön käyttö tuntuu sormissa sulavammalta kaarevuuden takia. Lasin kaarevuus ei kuitenkaan vääristä kuvasuhteita mitenkään.

Nelituumaisen kosketusnäytön resoluutio on 480 x 800, mikä riittää mainiosti vaikkapa nettitoimintojen käyttämiseen.

Suomessa myytävissä malleissa on Super LCD-näyttö, joka vaikuttaa ensituntuman perusteella kaikin puolin mainiolta, joskaan mustat sävyt eivät yllä Super Amoled-näyttöjen tasolle. Toisaalta verkossa on väännetty kättä eri näyttötekniikoiden paremmuudesta. Toisten mielestä Super LCD-näytöiltä on mukavampi lukea tekstiä kuin Super Amoled -näytöistä.

Suuri näyttö kuluttaa luonnollisesti enemmän virtaa. Nexus S:n akku kestää aktiivisessa käytössä noin vuorokauden, jonka jälkeen laturille on jälleen käyttöä.

Vähemmän sormenjälkiä lasiin

Nexus S:n näytön pinnassa kerrotaan olevan myös sormenjälkien syntymistä ehkäisevä pinnoite, joka kieltämättä vaikuttaa estävän hieman sormenjälkien syntymistä. Syntyneet jäljet on lisäksi selvästi helpompi pyyhkiä pois Nexus S:n näytöstä kuin tavallisista näytöistä.

Tämä on positiivista kehitystä kun ottaa huomioon, kuinka monessa kosketusnäyttölaitteessa tulee alituisesti kiinnitettyä huomiota juuri sormenjälkien syntymisen ongelmallisuuteen. Mutta täydellinen ei Nexus S:n ratkaisukaan vielä ole.

Uutta tekniikkaa sisällä

Nexus S -puhelimessa on uutena ominaisuutena NFC-tuki (Near field communication).

NFC:n avulla voi lukea tietoa lyhyen kantaman langatonta teknologiaa hyödyntävistä esineistä. NFC-tietoja voidaan tulevaisuudessa lukea erilaisista arkisista esineistä, kuten elokuvajulisteista, tarroista tai vaikkapa t-paidoista.

Tosin vielä tällä hetkellä NFC-tekniikkaa hyödyntäviä sovelluksia ei ole runsaasti markkinoilla. Oheisella videolla esitellään NFC:n toimintaa.

Miellyttävä, mutta ei mullistava

Nexus S -kännykkää on miellyttävä käyttää. Puhtia laitteelle antaa yhden gigahertsin Hummingbird-prosessori. Androidin Gingerbread käyttöjärjestelmäversion kerrotaan olevan aiempia versioita nopeampi ja valikoissa hyppiminen vaikuttaakin erittäin sujuvalta.

Muutenkin parannuksia käytettävyyteen on tehty Androidin edelliseen Froyo-versioon verrattuna. Mitään mullistavia muutoksia puhelin ei kuitenkaan tuo älypuhelinrintamalle.

Nettikäytössä paljon flash-toimintoja sisältävät sivustot tökkivät ja hidastavat selaimen toimintaa ajoittain. Tosin flash -ominaisuuden saa asetuksista poistettua käytöstä kokonaan tai on-demand -periaatteella, jolloin sivustojen flash-sisällöt saa näkyviin niitä klikatessa.

Lukittuneen ruudun saa herätettyä painamalla lyhyesti reunan virtanäppäintä. Etenkin autoillessa olisi kuitenkin helpompaa, jos laitteen saisi herätettyä esimerkiksi suoraan näytön alapuolella olevista näppäimistä. Moni autoilija käyttää puhelinta handsfreen kautta niin että puhelin on telineessä. Reunassa sijaitseva virtakytkin on tuolloin vaikeammin tavoitettavissa.

Hieman yllättävää on, että uutuuslaitteessa ei ole muistikorttipaikkaa muistin lisäämiseksi. Käyttömuistia laitteessa on 16 Gt.

Ostaisiko älypuhelimen nyt vai vasta vähän ajan päästä?

Kiteytettynä voidaan todeta, että Nexus S on hyvin toimiva paketti. Niin ja toimiihan se puhelimenakin, puhelimen kaiutin toistaa äänen enemmänkin mukavan pehmeästi, kuin kirkkaan terävästi.

Kärkikastin älypuhelimen hankintaa aikovalle Nexus S on tällä hetkellä harkinnan arvoinen vaihtoehto.

Mutta ei älypuhelimen ostajalla helppoa valintaa ole, sillä lähitulevaisuudessa on jälleen luvassa mielenkiintoisia kilpailijoita. Kevään aikana on nimittäin tulossa Samsungin uusi Galaxy S2 -puhelin, johon saimmekin jo pikaisen ensituntuman helmikuussa Barcelonan mobiilimessuilla. Lue juttu tästä. Uuden sukupolven iPhonen kerrotaan puolestaan tulevan markkinoille ensi syksynä. Lue juttu aiheesta. Ja tietenkin myös Nokian ensimmäisten Windows-puhelimien julkistus lähestyy päivä päivältä ja huhumylly uutuuksista on jo käynnistynyt. Lue juttu.

Ja sitten on huomioitava vielä kaikki tämänhetkiset lukuisat kilpailijat. Näistä yksi on HTC Incredible S -luuri, josta teemme ensituntuman jutun heti ensi viikolla.

Lue lisää NFC-ominaisuudesta

Lue myös:

    Uusimmat