"Tuli se sieltä!" – kauan odotettu hallitusohjelma julkistetaan tänään

"Tulihan se sieltä" - Näin puheenjohtajat kommentoivat juuri syntynyttä hallitusohjelmaa 7:51
Hallitusohjelma on viimein valmis. Hallituksen muodostaja Petteri Orpo kertoi asiasta suorassa lähetyksessä myöhään torstai-iltana.

Hallitusneuvottelut on saatu päätökseen, ja hallitusohjelma on valmis.

– Tuli se sieltä. Noin 40 päivää on oltu täällä Säätytalolla neuvottelemassa, sanoi hallituksen muodostaja Petteri Orpo (kok.) torstaina puoli yhdentoista jälkeen illalla alkaneessa tiedotustilaisuudessa.

Orpon mukaan hallitusohjelma pyritään julkaisemaan tiedotustilaisuudessa perjantaina iltapäivällä. Ohjelman sisällöstä ei vielä kerrottu tarkemmin julkisuuteen hallitusta muodostavien puheenjohtajien tiedotustilaisuudessa.

– Kaikki asiat on ratkottu, paperit ovat valmiina. Viimeiset lähtivät käännökseen ja oikolukuun, Orpo sanoi.

Hallitusneuvottelut ovat olleet käynnissä jo seitsemättä viikkoa kokoomuksen, perussuomalaisten, RKP:n ja kristillisdemokraattien kesken. Orpo kiitti muita puheenjohtajia siitä, että kovien paineiden alla ja vaikeiden asioiden äärellä on pystytty löytämään yhteinen sävel.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra totesi, että "ei nyt hullummalta tunnu". RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson muistutti, että tästä se varsinainen hallituksen työ on käynnistymässä. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kiitti Orpoa siitä, että hän on ollut sovitteleva ja sitkeä.

Näihin kysymyksiin puheenjohtajat joutuivat heti vastaamaan hallitusohjelmasta 11:37
Näihin kysymyksiin puheenjohtajat joutuivat heti vastaamaan hallitusohjelmasta

Orpon mukaan ministereitä tulee uuteen hallitukseen jotakuinkin saman verran kuin edellisessäkin hallituksessa. Ministerisalkuista sovittiin aivan viimeisenä asiana puheenjohtajapöydässä torstaina.

 

Mittavat sopeutukset edessä

Hallitusohjelma voidaan julkaista kokonaisuudessaan vasta jonkin aikaa ratkaisujen syntymisen jälkeen, sillä sen kääntäminen ruotsiksi ja englanniksi sekä tekstien oikoluku vievät aikaa.

Hallitusta muodostavat puolueet neuvottelivat talouspöydässä torstaina vielä ainakin verotukseen liittyvistä asioista, kuten ansiotuloveron kevennyksestä. Orpo sanoi, ettei enää torstaina puolueiden välillä ollut "mitään valtavaa draamaa".

– Muutoinkin tämä on varmaan näyttänyt talosta ulospäin vielä värikkäämmältä kuin se on ollutkaan, hän sanoi.

Puolueet ovat sitoutuneet mittavaan julkisen talouden sopeuttamiseen vaalikauden aikana, mikä tarkoittaa myös vaikeista leikkauksista päättämistä. Orpo on sanonut aivan viime päivinä, että neuvotteluissa mennään vakaasti kohti kuuden miljardin euron sopeutuksia.

Puolueiden päättävien elinten täytyy vielä hyväksyä hallitusohjelman sisältö.

Juttua päivitetty kello 00.01 tiedotustilaisuuden annilla.

Juttua päivitetty kello 20.52: Päivitetty uusimmat tiedot hallitusohjelman julkistamisesta.
 

Lue myös:

    Uusimmat