MTV Uutisten tieto: Huomenna alkaa hallituksen vääntö ravintolarajoituksista – lyheneekö aukiolo entisestään?

Ministeri Kiuru: Esitys rajojen pakkotestauksesta valmistuu ehkä perjantaina – sote-ministeriryhmä tapaa jo huomenna 2:00
Ministeri Kiuru: Esitys rajojen pakkotestauksesta valmistuu ehkä perjantaina – sote-ministeriryhmä tapaa jo huomenna.

Hallituksen sisällä on kovaa halua tiukentaa ravintoloihin liittyviä rajoituksia. Erityisen epäoikeudenmukaisena pidetään, että baarit voivat pitää ovensa auki samalla, kun muun muassa lasten ja nuorten harrastuksia rajoitetaan. 

Korona on levinnyt viime viikkoina usein nimenomaan baareissa ja muissa paikoissa, joissa lähinnä nautitaan alkoholia. Hallituksen sote-ministeriryhmä neuvottelee MTV Uutisten tietojen mukaan poikkeuksellisesti jo keskiviikosta alkaen ravintoloiden rajoitusten tiukentamisesta.

Ministerit pyrkivät löytämään yhteisen näkemyksen lähipäivinä. Yksityiskohdista on hallituslähteiden mukaan odotettavissa tiukkoja neuvotteluja.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ja STM:n virkamiehet ovat tunnettuja siitä, että he haluavat voimaan tiukat rajoitukset, kun taas keskustan ja RKP:n ministerit ovat edustaneet maltillisempaa linjaa. Viime aikoina myös vihreissä on tuskailtu STM:n kieltolinjaa. 

Hallitus haluaa päättää ennakoivasti uusista koronatoimista, jos Suomi siirtyy toimenpidetasolle kaksi. Tautitilanne Suomessa on kuitenkin vielä parempi kuin vuodenvaihteessa arvioitiin. 

Tällä hetkellä Suomen tautitilanne on toimenpidetasolla yksi. Tämä tarkoittaa, että käytössä on eri toimet eri alueilla, riippuen siitä onko alue perustasolla, kiihtymis-, tai leviämisvaiheessa. 

Jos Suomessa siirrytään tasolle kaksi, tämä tarkoittaisi, että koko maassa tai määritellyillä alueilla otetaan käyttöön leviämisvaiheen toimet. Tasolle kaksi siirtyminen edellyttää erillistä valtioneuvoston puoltoa.

Pitäisikö ravintolat sulkea vielä aiemmin?

Tällä hetkellä leviämisvaiheessa olevilla alueilla anniskelu ravintoloissa on lopetettava kello 22 ja ravintoloiden on suljettava ovensa tuntia myöhemmin.

Nyt halutaan kuitenkin keskustella siitä, voidaanko aikoja kiristää entisestään jotta vältytään tautiryppäiltä.

Ministerit haluavat keskustella myös asiakaspaikkojen määristä. Jotta asiakkaat voisivat asioida ravintoloissa entistä turvallisemmin, sote-ministeriryhmä keskustelee myös esimerkiksi pöytiintarjoiluun lisäämisestä, jotta asiakkaat eivät jonottaisi tai notkuisi baaritiskeillä. 

Myös ruokaravintoloiden aukioloajoista ja asiakaspaikkojen määrästä aiotaan keskustella, vaikka niissä ei ole ollut suuria tartuntamääriä. 

Valmiuslakia ei haluta uudestaan käyttöön

Hallitus haluaa tehdä kaikkensa, jotta valmiuslakia ei tarvitsisi ottaa käyttöön viime kevään tavoin. Jos näin kuitenkin kävisi, Suomessa siirryttäisiin toimenpidetasolle kolme. 

Tämä tehdään, jos epidemia uhkaa välittömästi terveydenhuollon kantokykyä tai väestön terveyttä. Silloin todetaan poikkeusolot ja otetaan käyttöön välttämättömät liikkumisrajoitukset aiempien tasojen rajoitustoimien lisäksi. 

Eri vaiheiden aiheuttamista toimenpiteistä voi lukea täältä.

Lue myös:

    Uusimmat