MTV Uutisten kirjeenvaihtaja: Jos Nord Stream -putkien räjäyttäjillä on yhteyksiä Ukrainan hallintoon, liittolaisten välit ovat vaarassa

"Ukrainalaismielinen ryhmä räjäytti Nord Streamin" – näin kommentoi Valkoinen talo 1:38
"Ukrainalaismielinen ryhmä räjäytti Nord Streamin" – näin asiaa on kommentoitu Yhdysvalloissa

Yhdysvaltalaisen New York Times -lehden mukaan Itämeren kaasuputket saattoi räjäyttää ukrainalaismielinen ryhmä. MTV Uutisten kirjeenvaihtajan mukaan Valkoinen talo on kommentoinut asiaa niukasti.

NYT:in Yhdysavaltain hallintolähteistä saamat tiedustelutiedot viittaavat lehden mukaan siihen, että ryhmä olisi ollut Venäjä-vastainen, mutta sillä ei olisi yhteyksiä Ukrainan hallintoon. Ryhmässä sanotaan olleen sekä Ukrainan että Venäjän kansalaisia.

Yhdysvaltalaisilla ei ole tietoa siitä, kuka olisi hankkinut sabotaasissa tarvittavat ihmiset ja maksanut heille. Putkien tuhoamiseen tarvitaan muun muassa sukeltajia ja räjähdeasiantuntijoita.

Länsimaat ovat epäilleet räjähdyksistä Venäjää, joka puolestaan on syyttänyt niistä Britanniaa. Putkissa räjähti syyskuun lopussa.

Yhdysvaltalainen veteraanitoimittaja Seymour Hersh kertoi viime kuussa omiin tutkimuksiinsa vedoten, että putket olisi räjäyttänyt Yhdysvallat Norjan avulla. Valkoisen talon mukaan Hershin raportti on "puhtaasti mielikuvituksen tuotetta".

Valkoinen talo niukkasanainen

MTV Uutisten Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kertoo, että Valkoinen talo on ollut uusien mediatietojen julkitulon jälkeen varsin vähäsanainen.

– Se kertoi tiedotustilaisuudessa tänään, että lisää tiedustelutietoa tarvitaan ja tutkinta pitää saada pidemmälle, ennen kuin he lausuvat jotain, Karppinen totesi Kymmenen uutisissa. 

– Vaikka viiteitä siitä, että (kaasuputket mahdollisesti räjäyttäneellä) ryhmällä olisi yhteyksiä Ukrainan hallintoon, ei ole, jotkut ovat nostaneet asian täällä esiin. Mikäli näin olisi, sillä olisi merkittäviä vaikutuksia Ukrainan, Saksan ja muiden Euroopan liittolaisten väleihin.

Ryhmästä ei tiedetä vielä juuri mitään

Ryhmästä tiedetään vasta hyvin vähän.

– Itse asiassa vain sen verran, että ryhmä on Venäjän ja Vladimir Putinin vastainen, Karppinen kertoo.

– Yhdysvaltalaisviranomaiset puhuvat Ukrainan ja Venäjän kansalaisista. He korostivat New York Timesin haastattelussa, että todisteita yhteyksistä Ukrainan hallintoon ei ole. Samaan hengenvetoon he korostivat kuitenkin sitä, että kaikki vaihtoehdot tutkitaan. 

Lue myös:

    Uusimmat