Nord Stream -putken räjähdysalueelta merenpohjasta on löytynyt jopa viiden metrin syvyisiä kraattereita

Uutta tietoa Nord Stream -putkesta: Merenpohjassa valtavia kraatereita, kertoo SVT 0:56
Uutta tietoa Nord Stream -putkesta: Merenpohjassa valtavia kraatereita, kertoo SVT

Nord Stream 1 -kaasuputkea operoiva yhtiö Nord Stream AG on kertonut alustavista löydöksistään kaasuputkivuotojen paikalla Itämerellä.

Yhtiön tutkimusalus saapui viime viikolla Ruotsin talousalueella sijaitsevalle vuotopaikalle tekemään tutkimuksia. Toinen vuotopaikka on Tanskan talousalueella, eikä Nord Stream -yhtiö ole vielä saanut pääsyä sinne.

Yhtiö kertoo löytäneensä merenpohjasta kaksi 3–5 metrin syvyistä kraatteria, jotka ovat ihmistoiminnan aiheuttamia. Kraatterit sijaitsevat 248 metrin päässä toisistaan.

Kraatterien välinen osuus kaasuputkesta on tuhoutunut, ja osia putkista on levinnyt ainakin 250 metrin säteelle.

Tanskan ja Ruotsin viranomaiset ovat jo aiemmin kertoneet tutkimustensa perusteella, että kaasuputkien vauriot aiheutuivat räjähdyksistä putkien lähellä. 

Räjähdykset aiheuttivat syyskuun lopussa laajoja vaurioita Nord Stream 1 ja 2 -putkiin. Ruotsi ja Tanska jatkavat edelleen todisteiden tutkimista, ja Ruotsi on kertonut tekevänsä lisää rikospaikkatutkintaa Itämerellä.

Nord Stream -yhtiön enemmistöomistaja on venäläinen kaasujätti Gazprom.

Venäjä syytti viime viikolla Britanniaa sekaantumisesta kaasuputkien räjäyttämiseen. Lännessä taas moni epäilee Venäjän olevan sabotaasin takana.

Lue myös:

    Uusimmat